Szent István-napi őrtüzeket gyújtanak a székelyföldi Háromszék 23 településén augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén - tájékoztatta az MTI-t pénteken az RMDSZ Háromszék területi szervezete.
Az őrtüzek Kovászna megye 23 településének legmagasabb pontján egyszerre gyúlnak ki kedden este 9 órakor - írták.
"Egy a nemzet, ezt üzenik a Kárpát-medence legdélkeletibb tájegységén, Háromszéken fellobbanó őrtüzek, és jelzik, hogy ezer éve itthon vagyunk Székelyföldön, ahol minőségi magyar jövőt tervezünk újabb ezer évre" - idézte a közlemény Tamás Sándort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Háromszék területi szervezetének elnökét.
A politikus arra kérte a térség lakóit: emlékezzenek együtt az államalapító Szent István királyra, őrizzék meg hűen emlékét és tanítását, "hiszen iránymutatása a mai változó világunkban is helytálló, biztosítani tudja a magyar nemzet fennmaradását a következő ezer évre is".
Augusztus 20-án több háromszéki településen ünnepség is lesz. Sepsiszentgyörgyön 19 órától a Szent József-plébániában tartanak kenyérszentelést és ünnepi misét. Baróton 18 órától a Millenniumi emlékmű közelében lesz ünnepség és kenyérszentelés.