Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh emír pénteken feloszlatta a kuvaiti parlamentet, és legfeljebb négyéves időtartamra felfüggesztette az alkotmány egyes rendelkezéseit.
Az emír televízióban közvetített beszédében közölte, hogy a négyéves időszakban megvizsgálják a demokratikus folyamat minden vetületét.
A parlament jogkörét az emír, illetve a kormány veszi át az állami televízió közlése szerint.
Kuvait kemény időket élt meg mostanában, ami nem enged teret habozásnak, vagy halasztásnak, hogy meghozzuk a nehéz döntést az ország megmentésére és legfőbb érdekeinek védelmére - hangsúlyozta az emír.
Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik: az egykamarás, 65 tagú Nemzetgyűlés (Madzslisz al-Umma) 50 tagját négy évre közvetlenül választják. A fennmaradó 15 helyet a kormány miniszterei kapják. A miniszterek száma nem haladhatja meg a parlament tagjainak egyharmadát, ami 16 fő.
Noha az ország törvényhozása nagyobb befolyással bír más Öböl menti monarchiákénál, a megosztott kuvaiti parlamentben évtizedek óta fennálló politikai patthelyzet rendre kabinetátalakításokba és a parlament feloszlatásába torkollik.
2024. február 15-én Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh emír az alkotmányos elvek megsértésére hivatkozva feloszlatta a parlamentet. Az április 4-i előrehozott parlamenti választás volt az első Misál el-Ahmad uralkodása alatt, és a negyedik négy éven belül.
(MTI)