A Német PEN Központ pénteki hamburgi közgyűlésén egyhangú határozatot fogadott el arról, hogy a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt tagjai nem lehetnek a nemzetközi írószövetség német tagozatának tagjai - jelentette be a német PEN szervezet szombaton.
Michael Landgraf, a német PEN főtitkára a döntést azzal magyarázta, hogy az AfD és a PEN írószövetség által vallott értékek és célok összeegyeztethetetlenek.
Zoom
AfD-ellenes tüntetés Nürnbergben - illusztráció (kép: Moritz Schlenk / IMAGO)
A PEN Nemzetközi Alapokmánya a szervezet tagjait arra kötelezi, hogy befolyásukat a nemzetek közötti megértés és kölcsönös tisztelet előmozdítására, valamint a bármilyen formában megjelenő gyűlölet elleni küzdelemre fordítsák. A német PEN közleménye szerint azonban az AfD élesen szemben áll ezekkel az alapelvekkel, mivel politikai programjának célja, hogy nyomatékosítsa és elmélyítse a nemzeti és kulturális határokat.
A Német PEN Központot száz évvel ezelőtt alapították. A PEN betűszó a Poets, Essayists, Novelists (költők, esszéisták, regényírók) kezdőbetűiből áll össze.
Németországban jelenleg két PEN szervezet működik, a PEN Berlint 2022-ben alapították azt követően, hogy a Német PEN Központ nem tudott megállapodni a vezetés stílusáról.
(MTI javítva)