Marco Rossi szövetségi kapitány szerint éppen az esélytelenség motiválhatja a magyar labdarúgó-válogatott játékosait szerdán a házigazda németek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.
"Négy éve ez volt az első alkalom, hogy szégyelltem a csapatom játékát az első félidőben" - utalt vissza keddi sajtótájékoztatóján a Svájctól elszenvedett múlt szombati 3-1-es vereségre a szakember. "A második már jó volt, de ott is hibáztunk. Összességében háromból két gólt a saját hibánkból kaptunk. Most mindannyian úgy érezzük, hogy nagyon meg szeretnénk mutatni, hova tartozunk. Ez persze nem jelent önmagában győzelmet, de még döntetlent sem, viszont küzdeni fogunk mindvégig" - jelentette ki a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.
"Németország a legkeményebb rivális, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Papíron, sőt, nem csak papíron jobb nálunk az ellenfél, de ez motiválhat minket. Remélhetőleg egy pontot meg tudunk kaparintani, mert úgy reménnyel léphetünk pályára a harmadik körben. Ehhez mindenkinek száz százalékot kell nyújtania".
Az 59 éves tréner elárulta, két-három helyen tervez változtatni a svájciak elleni kezdőcsapatán. Az MTI érdeklődésére elmondta, a magyar csapat azért nem szokott kétszer egymás után rosszul futballozni, mert a stabilitását az állandósága adja.
"Sokszor jobb egy játékost lecserélni öt-hat helyett. Azért stabil a rendszer, mert a játékosaink sokat futballoznak együtt. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy nekünk nincs olyan mély keretünk, mint Angliának vagy Németországnak."
Rossi úgy vélte, a hagyomány sajnos nem elég, a múlt nem számít. Szerinte lehet rá emlékezni, de nem döntő faktor, így az sem, hogy irányításával a németek ellen mindhárom alkalommal veretlen maradt a nemzeti együttes.
"Bízom a csapatomban, megtörténhet ismét, még akkor is, ha ez nem az a német csapat, amellyel az előző Eb-n találkoztunk, vagy éppen két éve a Nemzetek Ligájában. Kroos visszatért, Nagelsmann pedig a világ legjobb edzői közé tartozik" - mondta Rossi.
A szövetségi kapitány védelmébe vette az interneten több mém formájában kifigurázott Ádám Martint, mert szerinte "sok idióta ül a billentyűzet mögött", és amikor blogokon megsértik a játékosokat, az elfogadhatatlan és tiszteletlen. Úgy vélte, nagyon kellemetlen, ami a csatárral történt.
"Az ő testfelépítése olyan, amilyen. Reméljük, gólt fog lőni az Eb-n, az nagy megelégedettséggel töltene el. Őt nem hiszem, hogy megérintette volna, mert kivételes srác. Örülünk, hogy itt van velünk" - zárta le a témát Rossi.
A játékosok részéről Lang Ádám elárulta, ő az egyik, aki kimarad a kezdőcsapatból. Ennek ellenére kijelentette, jó állapotban van, az előző három meccs és az edzések segítettek, hogy utolérje magát az idény végi sérülését követően.
"Futballban mind védekezésben, mind támadásban együtt kell mozognia a csapatrészeknek, melyek között az első félidőben a távolságok túl nagyok voltak. Ezt helyretettük, voltak megbeszélések, mindenki elmondta a véleményét, így ez még egyszer nem fordulhat elő. A felelősség mindenkié" - beszélt a Svájc elleni nyitókörös vereségről az Omonia védője, aki úgy vélte, az első félidő kiábrándító volt, de a másodikra lehet építeni.
Lang szerint szeretnének ki-ki mérkőzést vívni a házigazdával, noha ismerik a németek kvalitását, akik valószínűleg ismét domináns játékkal rukkolnak elő, nekik viszont a saját erősségeiket kell előtérbe helyezni.
"Az előző Eb-n fejeltem egy gólt Neuernek, ráadásul itt Németországban. Nyilván különleges pillanat volt számomra, hiszen minden kissrác álma, hogy eredményes legyen egy Eb-n. Az hab a tortán, hogy világklasszis csapat és kapus ellen sikerült. Remélem, megismétlem, de azzal is kiegyeznék, ha bármelyik játékostársamnak sikerülne" - beszélt az előző Eb-n 2-2-re végződött müncheni találkozóról Schäfer András.
Az Union Berlin középpályása kifejtette, semmiképpen sem hátrány, hogy a magyar keret tagjai közül sokan játszottak már ebben a stadionban, több német válogatott játékos ellen. Hozzátette, mostanság minden sorsoláson megkapják Németországot, így már mindenkinek van tapasztalata a szerdai riválissal szemben.
"Nem játszottam jól, ezt reálisan kell látnom. Passzívabb voltam, nem tudtam annyit hozzátenni a játékunkhoz. A második félidőben tudtam fejlődni meccsen belül" - mondta a svájciak elleni meccsről. "Inkább arra a három évre kell építenem, amit a válogatottban töltöttem eddig, mert kimásztunk már ennél nehezebb helyzetekből is. Azt kell előhoznunk, ami miatt nem szerettek ellenünk játszani ezek a csapatok" - jelentette ki a 25 éves futballista, aki a riválistól nem akart egyetlen sztárt sem kiemelni, mondván, annyi kiemelkedő játékosa van, hogy felesleges lenne.
A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az Európa-liga 2020-as döntőjének játékvezetője, a holland Danny Makkelie sípjelére szerdán 18 órakor kezdődik a magyar-német összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.
A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Gulácsi - Fiola, Orbán, Dárdai - Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga