Félmilliárd forintos tartozást hagyhat maga után a megszűnő SZDSZ; a pártvezetés a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy kezdeményezik az Legfőbb Ügyészségnél az önfeloszlatást.
A politikai szervezet nem fizeti a korábban felvett jelzáloghitelét, így ha jogutód nélkül megszűnik a Szabad Demokraták Szövetsége, akkor az államra száll át az adóssága is. Így végül - ahogy a Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász fogalmazott - az adófizetőknek kell kiegyenlíteniük a tartozást.

2009 júliusában választották meg Retkes Attilát az SZDSZ küldöttei pártelnökké. Ekkor még képes volt az akkori pártszervezet összehívni a küldöttgyűlését. Négy évvel később, a napokban adhattuk az örömhírt, hogy ősszel megszűnhet a Szabad Demokraták Szövetsége. A már parlamenten kívüli "pártot" vezető Országos Tanács a legutolsó ülésén arról döntött: felhatalmazza a vezetést, hogy kérje az ügyészségtől önmaga feloszlatását. Ősszel ugyanis már nem tudták volna megtartani a kötelező küldöttgyűlést, mert nem lettek volna küldöttek.
Az SZDSZ a megszűnésével azonban mintegy 500 millió forint adósságot is hátrahagy. Ennek nagy része egy jelzáloghitel, amit ingatlanvásárlásra vett fel a párt még Fodor Gábor elnöksége idején. Az Állami Számvevőszék a tavalyi ellenőrzése után arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonytalan miből törleszthet az SZDSZ, hiszen alig volt bevétele.
„A párt húsz ingatlant vásárolt majdnem 415 millió forintos kedvezményes hitel felvételével pártiroda céljára. Ezek közül azonban már hat településen megszűnt a szervezet illetve négyben egyáltalán nem folytatnak párttevékenységet"- mondta Veress Tiborné, az Állami Számvevőszék ellenőrzés-vezetője.
A Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint, ha jogutód nélkül szűnik meg egy párt, az adósságát az államon keresztül végül is az adófizetők egyenlítik ki. „Ha olyan tartozás, amely ilyen módon az államra száll, behajtható az államon, és ezáltal az adófizetők gyakorlatilag azok, akik fedezik ezeket a tartozásokat" – mondta ifj. Lomnici Zoltán.
A Híradó kereste Kuncze Gábort, az SZDSZ korábbi elnökét az ügyben, de ő csak annyit közölt, hogy már évek óta nem tagja a pártnak, így nem kívánt a megszűnésről és az adósságról nyilatkozni.
Ugyanígy nem akart nyilatkozni a párt másik egykori elnöke Kóka János sem. A milliárdos üzletember - aki az első és a második Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere is volt - azt mondta: három évvel ezelőtt ő kivonult a közéletből.
„Mi szeretnénk teljesen távol tartani magunkat attól az értelmiségi fölénytől, amit sokan mellétettek az egykori SZDSZ-nek” – ezt Fodor Gábor mondta tavasszal, új pártjának bemutatkozásakor. A politikust most nem sikerült utolérnie a Híradónak.
Az SZDSZ megszüntetését a legfőbb ügyészség kezdeményezheti, miután megkapta a párt erre vonatkozó kérelmét. Az egykori kormánypárt végét pedig - valószínűleg az ősszel- a bíróság mondja majd ki.
(Híradó nyomán)