2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:19 Holttestet találtak egy kiégett budaörsi lakásban08:01 Elesett egy francia katona a szíriai harcokban07:23 Három migránscsempészt és pakisztáni rakományukat kapcsolták le Pécsnél07:07 Várhatóan ma újabb négy év letöltendő Merkellel sújtják a néhai Németországot06:54 Trump Irán rakétaitól félti izraeli barátait22:17 Ma azt is megtudtuk, hogy Észak-Korea lesz az Egyesült Államok hatalmi egyensúlya22:02 Ano-elnök: Csehországnak mindenképpen az Európai Unióban a helye21:36 Megint lesz mitől földhöz vernie magát Éles Elméjűnek21:04 Tartanak a betiltott függetlenségi népszavazástól: Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett 20:47 Kis erejű földrengés rázta meg Észak-Koreát - de az is lehet, hogy Kína kegyvesztett kertitörpéje robbantgatott20:34 Ötödikes kislányra támadtak román iskolatársai Besztercén - zavarta őket a magyar beszéd20:02 Két hétig tartott a nagy fogadkozás: Orbánék már rá is bólintottak Románia OECD-csatlakozásra19:58 Lefutottnak tűnik a holnapi Bundestag-választás19:26 Eltűntek az orbánisták a Fidelitasból18:53 Napelemet a putrik tetejére! A Fidesz az MSZP nyomdokain küzd "roma honfitársaink" kegyeiért - Z. Kárpát vs. Molnár a KO-ban
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Lapszemle ::

Izraelben nem tilos a szegregáció - csak a gyarmaton az

Reklám

Izraelben az utóbbi években látványosan nőtt azoknak az iskoláknak a száma, amelyekben nemek szerint elkülönítik a tanulókat. Ez az ultraortodox zsidók nyomására történik, akiknek a körében igen magas a születési arányszám – derül ki egy tanulmányból, amelyet a Háárec című napilap ismertetett.

Ezekről a szép gyerekekről van szó

A baloldali lap szerint az általános iskolák mintegy negyven százalékában vezették be a tanulók nemek szerinti elkülönítését. Azoknak az állami fenntartású, vallásos iskoláknak a száma, amelyek nem hajlandók a koedukációra, tíz év alatt majdnem megduplázódott: a 391 ilyen típusú iskolából csak 140 koedukált, míg ez az arány akkor fordított volt.
A világnézet alapján háromféle általános iskola létezik Izraelben a zsidók számára, a negyedik csoportot az izraeli lakosság húsz százalékát kitevő arab kisebbség iskolái alkotják.
A zsidó iskolák legnagyobb csoportját a világi, koedukált állami iskolák alkotják, hivatalos adatok szerint tavaly 321 ezer gyerek járt ilyenekbe. A vallásos állami iskolákba 110 ezer, a rohamosan gyarapodó ultraortodox iskolákba pedig 138 ezer gyerek jár. Az iskolák utóbbi csoportjában mindig elkülönítették a tanulókat nemek szerint.
Mikáél Melhior rabbi, volt oktatási miniszterhelyettes szerint – akit idézett a Háárec – aggasztó ez a tendencia, mert a vallási szélsőségesség terjedésére utal.
A vallási fundamentalisták legutóbb akkor váltottak ki vitát a társadalomban, amikor rabbijaik meg akarják tiltani a katonáknak, hogy a hadsereg ünnepségei alkalmával nők éneklését hallgassák. Ezenkívül egyes ultraortodox körök elkülönítik a nőket és a férfiakat olyan buszjáratokon, amelyek az általuk lakott negyedeket szolgálják ki.
(MTI)


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready