"Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, és hazugságokkal nem lehet elferdíteni az eddig elért eredményeket" - nem, ez nem áprilisi tréfa, valóban ezt jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója.
Kocsis Máté ezzel az MSZP által a konvergenciajelentés kapcsán aznap megfogalmazott bírálatokra reagált. A sajtótájékoztatón hazugságnak minősítette Józsa István MSZP frakcióvezető-helyettes szavait, amelyben a szocialista képviselő azt fogalmazta meg: a nemzetgazdasági miniszter Brüsszelnek küldött éves konvergenciajelentéséből számukra az derül ki, Varga Mihály "tényszerű vallomást" tett arról, hogy a magyar kormány rosszabbul teljesít, mint várta és ígérte, a költségvetési egyensúlyt csak adók kivetéséből és a magánvagyon államosításából tudta megtartani.
A Fidesz kommunikációs igazgatója erre válaszul úgy fogalmazott: a szocialista kormányok 2004 óta nem tudták 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, folyamatosan nőtt az államadósság. Utalt arra, hogy 2002-ben, az első Orbán-kormány idején 52,7 százalék volt a GDP-arányos államadósság, 2010-ben viszont már 85,7 százalékot "örököltek". Hozzátette, hogy Bajnai Gordon kormányzása idején került mélypontra a gazdasági növekedés, és érte el csúcspontját az államadósság.
Kocsis Máté azt mondta, idén először esély nyílik arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárásból, mert 2,7 százalék a költségvetés hiánya, "jelentősen csökken az államadósság", és 1974 óta nem volt ilyen alacsony, mindössze 2 százalék az infláció. Az elmúlt években megemelték a minimálbért, nőtt a bruttó átlagbér, a foglalkoztatottak aránya és idén húsz éves rekordot döntött a nők foglalkoztatása - sorolta Kocsis Máté, azt hangsúlyozva, ezeket az eredményeket a jelenlegi kabinet IMF-hitel nélkül érte el.
Kijelentette, Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, ugyanakkor hozzátette, sokat kell még dolgoznia a magyar kormánynak a gazdaságért, de nem kell elhazudni az eredményeket.
(MTI nyomán)
Frissítés: A statisztikák is Kocsis szavait támasztják alá: