Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) nemkívánatos személynek nyilvánít minden olyan külföldi állampolgárt, aki a hét végén megfigyelőként részt vett a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban rendezett parlamenti és elnökválasztáson - közölte az SZBU hétfőn.
Az SZBU és az ukrán belügyminisztérium a nyilatkozatban - amelyről az APA osztrák hírügynökség számolt be - az ukrán állampolgárok ellen elkövetett "nagyszabású bűncselekménynek" nyilvánította a Donyeck és Luhanszk megyei választásokat. A dokumentum szerint a térségben a terror, megfélemlítés, nyomásgyakorlás, megvesztegetés, továbbá kényszermunka és emberrablások számos esetét dokumentálták. "Mindez a külföldi álmegfigyelők támogatásával zajlott, akiket vagy már nemkívánatos személynek nyilvánítottak, vagy azzá fognak nyilvánítani" - írta az SZBU. Tevékenységüket az ukrán hatóságok "felkelők és terroristák illegális támogatásának" minősítik.
Anton Sehovcov, a szélsőjobboldali szervezetek ukrán szakértője szombaton blogjában közzétett egy listát a választásokon részt vevő nemzetközi megfigyelőkről, amelyen 33 név szerepel. Köztük van az osztrák "reformkonzervatív" Ewald Stadler, korábbi európai parlamenti képviselő, a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), majd az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) volt tagja, továbbá Fabrizio Bertot, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő Hajrá Olaszország (Forza Italia) pártjának korábbi EP-képviselője, Frank Creyelman, a radikális jobboldali belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang) képviselője és Mateusz Piskorski, az Önvédelem (Samoobrona) radikális lengyel parasztpárt tagja. Az utóbbi három politikus már eddig is rajta volt az ukrán tilalmi listán, minthogy márciusban megfigyelőként részt vettek a Krím félsziget orosz elcsatolását szentesítő népszavazáson is.
Magyarországról Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke vett részt megfigyelőként a választásokon. Internetes portálok szerint vele tartott Szaniszló Adrienn jobbikos politikus is.

Az Ukrajnából már kitiltott politikusokat a büntetőintézkedés nem akadályozta a választásokra való eljutásban. A külföldi választási megfigyelők általában Moszkván és a dél-oroszországi Rosztovon keresztül jutottak el Donyeckbe.
(MTI, kép: Alfahír)
Frissítés: A Jobbik tiszteletben tartja a donyecki és luhanszki választások eredményét
A Jobbik Magyarországért Mozgalom tiszteletben tartja a Donyeck és Luhanszk megyék területén megrendezett választásokat és azok eredményét, noha tény, hogy a voksolás körülményei az immár fél éve tartó fegyveres konfliktus következtében nem voltak ideálisak. A harcok súlyos kihívások elé állítják a térséget. Donyeckben és Luhanszkban egy humanitárius katasztrófa zajlik, emberek százezrei hagyták el otthonukat, hogy biztonságosabb területre távozzanak. Ennek következtében a választásokat nem csak az érintett megyék területén, de az oroszországi menekülttáborokban is meg kellett tartani - írja közleményében az Ukrajnából megfigyelő státusza miatt kitiltott Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
Bár a választások zavartalan lebonyolításának kétségtelenül voltak ilyen és ehhez hasonló objektív akadályai, a Jobbik megfigyelőinek értékelése szerint a demokráciának az az alapgondolata, hogy a polgárok sorsukat saját kezükbe véve, önállóan dönthessenek jövőjükről, érvényesült. A Jobbik a voksolást átláthatónak és a polgárok akaratát tükrözőnek ismeri el.
A Jobbik megfigyelői a választásra a Donyecki Népköztársaság Választási Bizottsága elnökének meghívására érkeztek. Látogatásuk célja volt azonban a választások megfigyelésén túl az is, hogy személyes tapasztalatot szerezzenek a Kelet-Ukrajnában zajló eseményekről. Tapasztalataink szerint ugyanis - írják a megfigyelők - a nyugati és magyar sajtó nagy része a kijevi kormány egyoldalú propagandájának ismétlésére szorítkozik.
A Jobbik üdvözli a Donyeckben és Luhanszkban megtartott választásokat, mivel azok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a térségbe visszatérjen a béke. A kijevi kormány azzal, hogy fegyverrel támadott saját állampolgáraira, végképp eljátszotta az itteni, ukrán állampolgárságú orosz nemzetiség bizalmát és lojalitását. A demokratikus rendszerek alapja a nép kormánynak adott bizalma és a demokratikus önigazgatásba vetett hite, Kijev pedig a demokrácia alapjait sérti meg azzal, hogy saját állampolgárai ellen folytat háborút. Ezért az orosz kisebbség igénye arra, hogy olyan vezetést válasszon magának, mely érdekeit képviseli és megvédi, jogosnak és megalapozottnak tekinthető, melyet a Jobbik elfogad és tiszteletben tart - zárul a nemzeti párt közleménye.
(Kuruc.info)
2. frissítés: az RTL Klub "baráti" összeállítása: