Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat, akinek főigazgatói megbízatása 2023. augusztus elsejétől öt évre szól - jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Budapesten.
Zoom
Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendásként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben - mondta Csák János a sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja a Magyar Állami Operaházat. "Ez óriási lehetőség, és talán még nagyobb felelősség" - hangsúlyozta a miniszter.
Kiemelte azt is, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem "van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operett és a Táncművészeti Egyetem is". Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői - tette hozzá.
"Nekünk, magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata" - mondta Csák János.
Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott a kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat "huzamos, 2011 óta tartó bizalmát": a fejlesztéseikbe bele tett csaknem 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárd forintot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény.
Főbb céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény kíván lenni.
"A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel" - hangsúlyozta a főigazgató.
Zoom
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszéde elmondása után az Operaház főigazgatói pályázatáról tartott sajtótájékoztatón, mellette Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. május 26-án (fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Ezért kár volt pályáztatni
Mindez annak ellenére történt, hogy lapértesülések szerint korábban a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság meghallgatta a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére pályázókat, és nem Ókovácsot javasolta a posztra. A végső döntést azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter hozta meg, aki nem köteles figyelembe venni a bizottság javaslatát, választhat a másik nyolc jelölt közül is, és végül így is tette.
Csák döntése volt korában az is, hogy érvénytelennek nyilvánította tavaly a pályázatot, amikor csak ketten indultak a posztért, és ő állította fel a bizottságot is.
Áprilisban az Index információi szerint Kesselyák Gergelyt, az Operaház jelenlegi első karmesterét, Miklósa Erika operaénekesnőt és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzsert javasolta a testület a posztra. Az eredménytelennek nyilvánított első után kiírt második pályázatra összesen tizenegyen jelentkeztek, a fentieken kívül Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, Ertüngealp Alpaslan karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Molnár Levente operaénekes és Rost Andrea operaénekesnő.
Végigcsináltatták tizenegy jelölttel ezt a több hónapos procedúrát, amely során a bírálóbizottság hozott egy döntést – így most az ő munkájuk is kukába került.
(MTI - 24 - Index nyomán)