Egy, a karácsonyi éjféli miséről hazafelé tartó, 75 éves asszonyba kötött bele három szerb férfi. Dulakodtak, az asszony megsérült. Az idős nő segítségére sietett egy házaspár, őket is megverték.

Magyarokat támadtak meg Temerinben, karácsonykor. Egy, a karácsonyi éjféli miséről hazafelé tartó, 75 éves asszonyba kötött bele három szerb férfi. Dulakodtak, az asszony megsérült. Az idős asszony segítségére sietett egy házaspár, őket is megverték, a férj agyrázkódást kapott az ütlegeléstől. Előző éjszaka hajnali két órakor két fél téglát dobtak be egy temerini magyar család házának ablakán, igaz, ennek az esetnek előzménye is volt.
Az egyik fél tégla a redőnyt és két ablakot bezúzva még négy és fél métert repült a szobában. A családfő nem tud róla, hogy lennének ellenségeik, csak feltételezi, hogy a téglákat valójában a fiának szánták, aki egyike azoknak a magyar fiataloknak, akik szeptemberben szerbekkel verekedtek össze a városban.
Az éjféli miséről hazafelé tartó 75 éves asszonyra a karácsonyi éjféli mise után támadt három szerbül beszélő férfi. Belekötöttek az idős asszonyba, dulakodtak, majd a földre lökték. „Ahogy elestem én a kezemre estem, a jobb kezemre, a könyököm a vállam, meg hát a forgómat egy kicsit megütöttem” – nyilatkozta Soós Jolán. Az idős asszony segítségére sietett egy fiatal magyar házaspár. Ők is az éjféli miséről tartottak hazafele. A feleségnek is jutott a verésből, a férjet összerugdosták, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A támadók ezután tovább randalíroztak, és úgy tudjuk, másokba is belekötöttek azon az éjszakán. Végül valaki rendőrt hívott, két támadót előállították, a harmadik elmenekült.
„Már a kihágási bírót is megjárták a tettesek, amivel megint csak mélységesen nem értek egyet. Ugyanis itt egyértelmű, hogy súlyosabb bűncselekményről van szó, vagyis magyarán bűncselekményről van szó nem pedig szabálysértésről. De ez nem az én hatásköröm elbírálni. Az szép és jó, hogy a rendőrség villámgyorsan lépett, az viszont nem jó, hogy ilyen minősítést adtak a dolognak ás az elkövetők valószínűleg megússzák egy szabálysértési bírsággal” – nyilatkozta Gusztony András, Temerin polgármestere.
A temerini rendőrségen a híradó megkeresésére azt mondták, hogy forduljanak az újvidéki kapitányság szóvivőjéhez. Ő megígérte, hogy utánanéz az esetnek, de a Duna híradó adásáig nem jött válasz a megkeresésre.
(Duna Híradó)
Friss: Magyart verni csak szabálysértés - 25 nap elzárással "büntették" a rácokat
A Tanjug szerb hírügynökség és a Vajdaság Ma délvidéki magyar hírportál arról számolt be, hogy az incidensekkel összefüggésben két fiatalt állítottak hétfőn szabálysértési bíró elé, és 25-25 nap elzárással, illetve pénzbírsággal sújtották őket.
"Ahogyan eddig sem, ezután sem fogom megengedni, hogy az ilyen incidensek nyugtalanságot keltsenek ebben a nemzetiségi tekintetben érzékeny környezetben, s a rendőrség és a bíróság részéről elvárom, hogy megfelelő módon kezeljék az eseteket" - hangsúlyozta Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke.
Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDPA) temerini szervezetének vezetője közleményében azt írta, Gusztony András temerini polgármester értesítette őt arról, hogy az éjszaka folyamán "újabb magyarokat érő brutális támadás történt Temerinben".
Csorba Béla közölte: a VMDP elvárja a szerb politikai pártoktól, hogy a leghatározottabban és kétértelműségek nélkül ítéljék el az elmúlt két nap temerini incidenseit. A párt emellett követeli a belügyminisztertől, hogy állja útját a magyarellenesség további erősödésének.
(MTI - Kuruc.info)