A Jobbik betiltását kérte Áder Jánostól az izraeli parlament elnöke. Reuven Rivlin levelében azt sürgette a köztársasági elnöktől, hogy ne csak szóban, hanem konkrét tettekkel is lépjen fel a "magyarországi antiszemitizmus" ellen. A kneszet elnöke szerint "példátlan" az, amit Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a parlamentben elmondott.
"Határozott lépéseket" sürgetett az izraeli parlament elnöke, Reuven Rivlin Áder János köztársasági elnöktől a magyarországi "antiszemita megnyilvánulások" ellen. A kneszet elnöke levelében így siránkozik: „nehéz elhinni, hogy egy európai parlamentben 2012-ben elhangozhat egy ilyen rettenetes indítvány. Nehéz elhinni, hogy egy európai nemzetben nem tanultak a II. világháború leckéjéből, amikor összeírták a zsidókat majd marhavagonokban gettókba és koncentrációs táborokba szállították őket. … Ön rendelkezik demokratikus eszközökkel arra, hogy olyan törvényeket kezdeményezzen, amelyekkel el lehet szigetelni az ilyen embereket, és azt a jelenséget, ami veszélyt jelent a szabad világra és Magyarországra egyaránt.”
Zoom
Áder és Rivlin a kneszetben
Áder János idén júliusban Reuven Rivlin meghívására részt vett Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóján rendezett jeruzsálemi megemlékezésen. Eredetileg Kövér László házelnök utazott volna az izraeli fővárosba, de az ő meghívását a kneszet elnöke visszavonta, miután Kövér részt vett a Nyirő József emlékére tartott rendezvényen. Rivlin ezt azzal indokolta, hogy egy közjogi méltóságnak el kell döntenie, hogy a "zsidómentőkre" vagy a "náci kollaboránsokra" emlékezik.
A kneszet szóvivője az ATV kérdésére elmondta, hogy az izraeli házelnök levelét szerdán elküldték Áder Jánosnak. „Rivlin úr emlékeztetett arra, hogy Áder elnök úr itt a kneszetben megígérte, erőteljes lépéseket tesz az antiszemitizmussal szemben. Rivlin úr most azt kérte, hogy Áder úr határozott tettekkel lépjen fel az antiszemitizmus ellen, beleértve a Jobbik betiltatásának kezdeményezését” – mondta Jotam Jakir, a kneszet szóvivője.
(szektATV nyomán)