Kína gazdasága átvette az első helyet az Egyesült Államoktól a legnagyobb gazdaságok rangsorában - számol be a MarketWatch.
Az amerikai gazdasági hírportál cikkírója már az elején figyelmezteti az olvasókat: sokkoló adat jön a cikkben.
"Nem könnyű kimondani, ezért csak úgy kimondom: már nem az Egyesült Államok a No.1." - mutat rá a cikk írója az amerikaiak szempontjából szomorú adatra. Az USA gazdasága most már hivatalosan is csak a második legnagyobb a világon, Kína ugyanis beelőzte.
A cikk szerzője, Brett Arends láthatóan nehezen dolgozza fel az adatot, megismétli ugyanis, hogy Amerika most már nem a világ vezető gazdasági hatalma.
És mindez csak most történt, amit eddig szinte senki sem vett észre - mutat rá a cikkíró.
A MarketWatch az IMF nemrég publikált gazdasági adataira hivatkozik: idén Kína nemzeti össztermékének reálértéke 17,6 ezer milliárd dollárt fog kitenni, míg Amerikáé 17,4 ezer milliárd dollárt. Vásárlóerő-paritáson számolva a kínai gazdaság a globális gazdaságon belül 16,5%-os súlyt képvisel az amerikaiak 16,3%-os arányához képest.
A mostani adatok kapcsán érdemes idézni Jeffrey Frankel, a Harvard Kennedy School professzorának áprilisban megjelent véleményét. A közgazdász akkor annak kapcsán szólalt meg, hogy az akkori előrejelzések szerint Kína jövőre átveszi az elsőséget az Egyesült Államoktól. Szerinte teljesen értelmetlen arról értekezni, hogy Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága.
A PPP-ben kifejezett adatok korrigálják a GDP-t azzal, hogy az egyes országokban az árak eltérő színvonalúak. Egyszerűen fogalmazva: hiába termel világpiaci áron kevesebbet egy fejletlenebb ország, ha ezért a jövedelemért belföldön az emberek az alacsony árak miatt többet tudnak fogyasztani, akkor a piaci áron, árfolyamon számolt GDP alulbecsüli a jólétet. Ezért a PPP-alapú mérőszám lehet alkalmas arra, hogy az egyes országok életszínvonalát hasonlítsuk össze.
Ha azonban egy ország méretére gondolunk a világban, akkor az számít, hogy a világpiaci árakon mérve mekkora az ország - írta Frankel. A közgazdász szerint - 5 százalékpontos növekedési ütemkülönbséggel (Kína javára), illetve 3%-os jüan reálfelértékelődéssel számolva - 2021-ben lehet a világ legnépesebb országa egyben a legnagyobb gazdaság. Ez sincs nagyon messze - ismeri el Frankel -, de nincs azonnal.
(Portfólió.hu)