Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter az A Haber elnevezésű televízióállomásnak nyilatkozva közölte: az Iszlám Állam ellen harcoló, az USA vezetése alatt álló koalíció egyik országának titkos ügynöke segítséget nyújtott annak a három „brit” tinédzser lánynak, akik ez év februárjában Törökországon keresztül utazva csatlakoztak a dzsihádistákhoz. Az ügynököt a török hatóságok letartóztatták – tájékoztatott a külügyminiszter.
Zoom
Shamima Begun, Amira Abase és Kadiza Sultana (b-j) "brit" diáklányok
A török diplomácia vezetője sejtelmesen annyit elárult, hogy a szóban forgó kém nem az USA és nem is valamely EU-tagállam titkosszolgálatának kötelékében dolgozott. Az Iszlám Állam ellen szerveződő koalíció tagja még Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia, Bahrain, Ausztrália és Kanada is.
A Reuters Hírügynökség egy közelebbről meg nem nevezett európai biztonsági forrásból úgy értesült, hogy a lányoknak az utazáshoz állítólag segítséget nyújtó titkos ügynök a Kanadai Biztonsági Információs Szolgálat (CSIS) alkalmazásában állt.

Végre hazatérhettek - soha viszlát!
Az ottawai kormány egy ugyancsak névtelenségbe burkolózó illetékese azonban azt állította, hogy a titokzatos kém nem kanadai állampolgár, és nem is a kanadai biztonsági szolgálat ügynöke. A kanadai kémszervezet nem volt hajlandó kommentálni az ügyet. A szolgálat felügyeletét ellátó közbiztonsági miniszter, Steven Blaney szintén elzárkózott a tájékoztatás elől. Folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozom – közölte a miniszter.
A török biztonsági szolgálat köreiből kiszivárgott információk szerint a kémet – aki nem török állampolgár – 10 nappal ezelőtt tartóztatták le. Törökországot számos bírálat éri azért, mert nem képes feltartóztatni az Európából Irakba és Szíriába utazó dzsihádistákat. A három „brit” tinédzser lány – Amira Abase, (17), Shamima Begum (15) és Kadiza Sultana (16) – február 17-én szállt fel a londoni repülőtéren egy Isztambulba tartó járatra. Céljuk az volt, hogy az Irak és Szíria területén harcoló dzsihádistákhoz csatlakozzanak.
Perge Ottó - Reuters - The Age nyomán
Kapcsolódó: