Izrael nem fogadja be Deraából a napokban útnak indult szíriai menekülteket, de továbbra is kész a humanitárius segítségnyújtásra - közölték illetékesek az izraeli tízes tévével a csütörtök esti híradó jelentése szerint.
Zoom
Netanjahuék csak messziről nézik - kivéve persze, amikor besegítenek a dzsihadistáknak (fotó: Amos Ben Gershom / GPO / Flash 90)
A Szíria délnyugati tartományának elfoglalásáért a napokban indított szíriai kormányoffenzíva miatt menekültek ezrei, főként nők és gyerekek indultak Izrael felé, mert a harcok miatt földönfutóvá váltak vagy tartanak a kormányerők megtorló akcióitól a felkelőknek eddig otthont adó területeken; azért tartanak az ország irányába, mert Jordánia bejelentette, hogy nem fogad be újabb menekülteket, miután már több mint egymillió szíriai él náluk ideiglenes táborokban.
Zoom
Ez várja a menekülteket az izraeli-szír határon (fotó: Mitch Ginsburg/Times of Israel))
Zoom
Meg ez (fotó: AP)
Az izraeli tévéhíradó szerint Jeruzsálem nem kíván területére szíriai menekülteket befogadni, mert mindenképpen megpróbálja elkerülni, hogy valamelyik oldal mellett belesodródjon a polgárháborúba, miközben megpróbálja megakadályozni az iráni térnyerést szomszédságában.
Zoom
Lőnek is, ha úgy látják jónak - az AP fényképén az a tüntetés látható, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak a szíriai oldalon lévő palesztinbarát tüntetőkre 2011. június 5-én (fotó: Oded Balilty)
Az orosz légierő támogatásával, és az izraeli tévé tudósítása szerint szíriai egyenruhában harcoló irániakkal támogatott, Damaszkuszból irányított katonai egységek pár héten, legkésőbb hónapon belül eljutnak a Golán-fennsíkra, a legutóbb az 1973-as jom kippuri háború után meghatározott izraeli tűzszüneti vonalakhoz.
(Kuruc.info - MTI nyomán)