A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a héten fegyveres légi és szárazföldi járőrözést folytat a mianmari határ közelében a biztonság és a stabilitás fenntartása érdekében, és a túloldalon dúló polgárháború heves harcainak lehetséges következményei miatt - közölte a kínai hadsereg hétfőn.
A csapatokat hétfőn a délnyugat-kínai Jünnan tartományba vezényelték, hogy teszteljék a határmenti területek biztonságának fenntartására való képességüket és a gyorsaságukat - olvasható a hadsereg déli hadszíntéri parancsnokságának közleményében.
Hozzátették: az őrjáratok a Zsujli, Csenkang és más kínai frontvonalak körüli területekre összpontosítanak, és ezeken a helyeken keddtől csütörtökig éleslövészetet tartanak.
A mianmari Kacsin és San államok északi részén komoly harcok zajlanak, a kínai oldalon januárban öt ember megsebesült egy eltévedt tüzérségi lövedék miatt. Peking szerint ezen kívül vagyontárgyakat is megrongáltak, és a mianmari konfliktusok veszélyeztetik a kínai infrastrukturális projekteket is.
Vang Ji kínai külügyminiszter a hónap elején kijelentette, hogy ellenzi a káoszt és a háborút Mianmarban, valamint reményét fejezte ki, hogy a mianmari kormány hatékony lépéseket tesz a kínai személyek és projektek biztonsága érdekében.
Peking januárban egy tűzszünet előmozdításában közvetített, de az júniusban meghiúsult, amikor az egyik mianmari felkelőcsoport újabb támadásokat indított a térségben.
(MTI)