Az orosz csapatok intenzíven támadják az ukrán védőket a Donyeck megyei Pokrovszknál, 25 támadást hajtottak végre, és egyes területeken részleges sikereket értek el - írta az ukrán vezérkar szerdán az előző napi harci helyzetet ismertetve.
"A fronton továbbra is feszült, de kontroll alatt van a helyzet. A védelmi erők továbbra is határozottan visszaverik az ellenség azon próbálkozásait, hogy mélyen Ukrajna területére törjenek be, és közvetlen erőfeszítéseket tesznek támadó terveik végrehajtásának megzavarására" - fogalmazott közleményében a kijevi katonai vezetés. Kiemelte, hogy kedden 110 katonai összecsapás volt a frontvonalakon.
"Az orosz megszállók megpróbálják kihasználni az állomány- és felszerelésbeli, valamint a légi támogatás terén meglévő fölényüket" - tette hozzá a vezérkar. Közölte, hogy az elmúlt nap alatt az orosz erők három rakéta- és 38 légicsapást hajtottak végre Ukrajna területén, és 435 kamikaze drónt vetettek be, emellett 2849 támadást hajtottak végre az ukrán csapatok állásai és lakott területek ellen különféle fegyverekkel.
Az ukrán légierő jelentette, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 14 orosz Sahíd drónból 13-at a levegőben megsemmisített. Illja Jevlas, a légierő szóvivője az Ötös tévécsatorna műsorában elmondta, hogy az utóbbi napokban több Szu-34-es és Szu-35-ös orosz vadászbombázó repülőgépet rögzítettek, amelyek Ukrajna légterében köröznek, és közben a harkivi régiót bombázzák. Hozzátette, hogy jelenleg leghevesebben a kelet-ukrajnai harkivi régiót támadják az ellenséges erők, nemcsak légibombákkal, hanem Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerekkel is.
Vjacseszlav Csausz, a kijevi területtel szomszédos, északi Csernyihiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz csapatok aknavetőkkel lőtték a régiót, aminek következtében egy civil meghalt.
Vadim Filaskin Donyeck megyei kormányzó arról adott hírt, hogy a régióban lévő Szelidove városában a mentők egy 13 éves tinédzser holttestére bukkantak, akivel együtt kettőre nőtt a települést ért orosz támadás halálos áldozatainak száma. A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt négy helyi lakos vesztette életét, és 14 sérült meg egy nap alatt a megyét ért orosz támadásokban - tette hozzá a kormányzó.
Szerhij Liszak, a donyecki régióval szomszédos Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy délután az orosz csapatok nehéztüzérséggel lőtték és drónokkal támadták Nyikopol városát, aminek következtében két ember meghalt, két másik pedig megsebesült.
Öt frontszakaszról számolt be előrenyomulásról az orosz védelmi minisztérium
Hatból öt frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a sajtónak nyilatkozva szerdán azt javasolta, hogy az újságírók maguk döntsék el, hogyan milyen titulussal emlegessék Volodimir Zelenszkijt. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Zelenszkij legitimitásának kérdése az ukrán államfői poszton komoly elemzést igényel.
Az Ukrajnából száműzött és állampolgárságától megfosztott Viktor Medvedcsuk volt ukrán ellenzéki politikus, a Másik Ukrajna mozgalom tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ukrán elnök mandátumának lejárta miatt - május 21-étől - nincs, aki Ukrajna nevében a békéről tárgyaljon.
(MTI nyomán)