Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás - hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában.
Zoom
Illusztráció: FT
"Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el" - mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.
A katonatiszt szerint most jutottak "a legkritikusabb szakaszba", mert bekövetkezett az "elgyengülés pillanata". Ebben a helyzetben "az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (...) (pedig) nincs egység a társadalomban".
Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők "kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére" támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek. "Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás" - tette hozzá. "A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra" - figyelmeztetett.
Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik. "Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell - férfiaknak és nőknek egyaránt" - fogalmazott.
Mint kifejtette, az emberek nem szeretnek kilépni komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét.
A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: "az irodákban".
Hozzátette: az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, "teljesen meg kellene változtatnia szemléletét". Akkor véleménye szerint "nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz". "Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni" - zárta szavait a katonatiszt.
(MTI)