A szocialisták a fideszesekre próbálják tolni a brókerbotrányt, és fordítva, a Jobbik viszont úgy látja, a két párt titokban együttműködik. A párt azt követeli, kerüljön nyilvánosságra, kik menekíthették ki pénzüket az utolsó pillanatban a bedőlt brókercégből.

Quaestor-károsultak
Matolcsy és Szijjártó meg sem jelent a bizottság előtt
Követeljük azok nevét, akik az utolsó időszakban pénzt vagy értékpapírt vettek ki a Quaestortól! – mondta hétfőn a parlamentben Volner János jobbikos képviselő, aki „Quaestor-koalíció” címmel szólalt fel napirend előtt a brókerbotránnyal kapcsolatban. Volner egyebek mellett arról beszélt, hogy a vállalkozásfejlesztési bizottság elnökeként hiába hívta meg a testület hétfői ülésére Matolcsy György jegybankelnököt és Szijjártó Péter külügyminisztert, ők nem jelentek meg.
Volner titkos együttműködést lát a Fidesz és az MSZP között, többek közt azért, mert a szocialista kormányzás idején a Quaestor 16 milliárd forint értékű állami kezességvállalást kapott, az Orbán-kormány viszont nem számoltatta el a céget, sőt a képviselő szerint „eltussolta az ügyet”. Azóta kiderült, hogy a minisztériumok is tőzsdéztek az állam pénzével – mondta Volner –, miközben a brókercég „sajtpapírokat” adott az embereknek a megtakarításaikért cserébe.

Quaestor-nyertesek
L. Simon szerint ízléstelenség a Fidesz-felelősséget firtatni
„Egyesek milliárdokat menekítettek el a Quaestortól, miközben a kisemberek pénze odaveszett” – mondta a képviselő, utalva arra, hogy a kormányfő utasítására a minisztériumok háttérintézményei még a Quaestor csődje előtt kivonták a pénzüket a a cégből. A Jobbik arról nyilatkoztatná a képviselőket, hogy ők vagy a családtagjaik vettek-e ki pénzt vagy értékpapírt a botrányban érintett brókercégekből, mielőtt azok összeomlottak volna.
A kormány nevében L. Simon László államtitkár azt mondta: „a leghatározottabban vissza kell utasítania” az ellenzéki képviselő állításait, amelyek szerinte „legalábbis ízléstelenségek”.
(VS)
Frissítés: Quaestor-ügyben nyilatkoznak a jobbikos képviselők
A Jobbik képviselői elsőként nyilatkoznak, hogy nem vettek részt a magyar politikai "elitet" érintő bennfentes kereskedelemben. A Jobbik országgyűlési képviselői arról nyilatkoznak a magyar sajtónak és a széles közvéleménynek, hogy sem ők, sem hozzátartozóik, sem az ő vagy hozzátartozóik érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nem tartottak és így nem is vettek ki pénzt bennfentes információk alapján a Quaestor-cégcsoporttól február 27-e és március 9-e között.
A Jobbik felszólítja a parlamenti képviselőcsoportokat és minden képviselőt, valamint kormánytagot, hogy kövessék a nemzeti párt példáját és ők is nyilatkozzanak arról, hogy nincsen szerepük az évtized pénzügyi botrányában - áll a nemzeti párt nyilatkozatában.
(Kuruc.info)
2. frissítés: Volner: az adófizetők pénzével tőzsdézett a kormány
A Jobbik alelnökének Meddig tart még a "Quaestor-koalíció" cinkos összejátszása a bank- és brókerbotrányokban?" című parlamenti beszéde L. Simon László szintén botrányos válaszával.
Kapcsolódó: