Új zsidó hittankönyvet adott ki az általános iskola első osztályosai számára a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a "modern, szemléletében gyerekközpontú kiadványt" az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pénzügyi támogatásával jelentették meg a szeptemberben induló új tanévre.
A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolában tartott hétfői sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a könyv ötletének felmerülésekor szó volt arról, hogy nagyon fontos lenne egy olyan hittankönyvre, ami megmutatja az Ószövetség embert, nemzeteket, és világot formáló tanítását, "amelyre alapszik az egész világunk".

Soltész Miklós államtitkár Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával az ELTE-BTK-n indult, "TudáShalom" egyetemi vándorkiállításon (illusztráció)
A tárca 7,5 millió forinttal támogatta a kiadvány megjelentetését - közölte Soltész Miklós hozzátéve, hogy a könyvvel most 670-680 zsidó felekezeti iskolába járó elsős ismerkedhet majd meg.
"Több mint huszonöt évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy mekkora jelentősége lesz általában az egyházi oktatásnak. Mennyire fontos lesz társadalmaikban, itt Európában, hogy végre visszataláljunk azokhoz a közös gyökerekhez", ami a zsidó és a keresztény nevelésben, vallásban, és hitben benne van - próbálta összemosni ömlengő beszédében Soltész a két ellentétet.
A hittankönyv egyik szerzője, Róna Tamás rabbi elmondta, hogy 120 oldalon több mint 2000 illusztrációval és több mint száz feladattal egy olyan tankönyvet igyekeztek létrehozni, amely megfelel a hittanoktatás feltételeinek, és lehetőséget biztosít mindenkinek - zsidóként, vagy nem zsidóként - a zsidósággal megismerkedni.
Soha nem elég: egy nyolcrészes sorozat első kötetének szánták
Közölte, a bemutatott könyvet egy nyolcrészes sorozat első kötetének szánták. Reményeik szerint az általános iskola nyolc évfolyamára egy teljes láncolata születik majd meg az oktatási anyagnak - mondta Róna Tamás.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta, hogy a helyszínválasztással a változó világra való nyitottságukat kívánták jelezni, amit a szervezet stratégiája szerint képviselnek.
Minden általános iskolába eljuttatnák
Szavai szerint nagyon szeretnék, hogy a tankönyvek eljutnának a zsidó iskolákba, erre - mint mondta - van affinitás. Örömmel vennék, és előnyös lenne, ha a magyarországi általános iskolák könyvtáraiba is legalább egy kötet eljutna - mondta Heisler András.
Megjegyezte azt is, hogy a nem formális hittanoktatásban résztvevők számára a Mazsihisz segítséget fog nyújtani a beszerzéshez.
Horányi Gábor iskolaigazgató azt mondta, hogy a könyv olyan mint egy terített asztal, ugyanis a zsidóság sokféle értelmezését, megközelítését próbálja egyszerre szolgálni.
Nagy zsidótankönyv-fejlesztési projekt az Emmi (vagyis az ön) pénzügyi támogatásával
A közreadott sajtóanyag szerint a választható zsidó hitoktatást segítendő a Mazsihisz oktatási szakemberei nagy tankönyvfejlesztési projektbe kezdett az Emmi pénzügyi támogatásával. A hittankönyv az iskolán kívül is hasznos lehet mindazoknak, akik autentikusan szeretnék megismertetni a zsidóságot az általános iskolás gyerekekkel. A hittankönyvsorozat első kötete az alsó tagozatos zsidó hittanosok számára ingyenesen elérhető és hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható lesz - írták.
A Sálom! Zsidó Hittankönyv I. címet viselő kiadvány szerzője Róna Tamás mellett Nógrádi Gergely író, kántor.

Részlet a Mazsihisz könyvajánlójából
120 oldal, 24 fejezet, 2000 rajz, 100 feladat – Képregények, térképek, társasjátékok. Egy bagoly és egy majom most végigkalauzol a zsidóság történetén!
  • Hogy néz ki Mark Zuckerberg kaftánban?
  • Hogy festett Tel-Aviv a Teremtés harmadik napján?
  • Mit szóltak az állatok, amikor Ádámot és Évát kiűzték mellőlük az Édenkertből?
  • Kinél van a tévé távkapcsolója Noé otthonában?
  • Sikerül-e elmenekülöd a Bábel tornyának szörnye elől?
  • Láttál már ősanyát bunyózni?
  • Meg tudod fejteni titkos kódolvasóval, hogy kit kell feláldoznia Ábrahámnak?
  • Strandoltál már fáraóval?
Egy zsidó hittankönyv – nem csak zsidó gyereknek!
Egy zsidó hittankönyv – nem csak iskoláknak!
Újszerű, fordulatos, magával ragadó!
A 21. század hittankönyve!
Nem csak a zsidóságról! Az Életről!
(Kuruc.info - MTI nyomán)