Egyoldalú tűzszünetet hirdettek Mianmarban a rohingja felkelők, hogy a humanitárius segély elérhesse a rászorulókat.
A felkelők hadserege (ARSA) közleményben arra bátorította a humanitárius szervezeteket, hogy „az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait” a vasárnap kezdődő, egy hónapig tartó tűzszünet alatt.
Felszólították ugyanakkor a mianmari hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást, és engedje át a segélyeket az érintetteknek.
Bangladesbe menekülő rohingják számoltak be a mianmari hadsereg által elkövetett bűnökről.
Az erőszak augusztus 25-e után szabadult el a többségében buddhista Mianmar – korábbi nevén Burma – Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg „tisztogató akcióval” válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.
A menekültek viszont arról számoltak be, hogy a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították falvaikat. Szemtanúk szerint megkérdőjelezhető a mianmari hadsereg állítása, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ottaniak.
(MTI)