A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz az Európai Parlamentben - jelentette be Santiago Abascal, a párt elnöke a La Gaceta című spanyol hírportálnak adott pénteki nyilatkozatában.
Abascal kiemelte, hogy az újonnan létrejött európai parlamenti frakció a legtöbb hazafias és szuverén erőt igyekszik magában egyesíteni. "A Vox régóta dolgozik ezen erők együttműködésén, egy nagy csoport létrehozásán. Ezt az Európai Parlamentben is folytatni fogjuk az új frakció tagjaként, de természetesen fenntartjuk az együttműködést azokkal a szövetségesekkel, akik még nincsenek benne, és akikkel változatlanul nagyon szoros a kétoldalú kapcsolatunk" - fejtette ki a pártelnök.
A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Vox párt megduplázta európai parlamenti mandátumainak számát a júniusi választásokon, azaz háromról hatra nőtt képviselőinek a száma. "A hazafias erőknek történelmi lehetőségük van arra, hogy a választók mandátumát egy nagy csoportban valósítsák meg, amely alternatívát jelent a néppártiak, a szocialisták és szélsőbaloldal koalíciójával szemben" - idézte a párt közleményét a hírportál. A Patrióták Európáért új képviselőcsoport az új valóságra reagál, azoknak az európaiaknak az üzenetére, akik radikális és sürgős irányváltást követelnek az EU-ban" - tették hozzá.
A Vox kifejezte háláját és erős barátságát az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának, annak az európai politikai csoportnak, amelyhez eddig is tartozott, és amely - a Vox szerint - kiemelkedő szerepet játszik a szabad, szuverén, biztonságos és virágzó nemzetekért folytatott küzdelemben.
Nagy az öröm a Liga háza táján
"Nagyon jelentős jelzés", hogy a Vox spanyol párt csatlakozik a Patrióták Európáért csoporthoz - hangoztatta a Liga olasz jobboldali párt közleményben pénteken.
A Matteo Salvini vezette párt hozzátette: "nő az Európában változást akarók frontja, amely elkötelezett arra, hogy nemet mondjon (az Európai Bizottság elnökére, Ursula) von der Leyenre és a szocialistákra".
A Vox az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládját hagyta el, amelyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezet.
A kormánykoalícióhoz tartozó Liga új európai parlamenti képviselői (EP-) csütörtökön tartották meg első ülésüket. A találkozón Matteo Salvini azt mondta, "kötelességünk meghatározónak lenni az előttünk álló öt évben, már a következő hetektől kezdve".
A Liga az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád tagja, amely július 8-án tartja alakuló ülését. Hétfőn már ismertek lesznek a francia választások eredményei, és ugyanekkor alakulhat meg a Patrióták Európáért frakciója. Ezt a pártcsoportot Orbán Viktor, a Fidesz, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és Andrej Babis, a cseh ANO vezetője indította útjára június 30-án Bécsben rendezett találkozóján.
A portugál Chega párt is jelezte, hogy az ID-ből az új pártcsaládhoz csatlakozik.
Matteo Salvini korábban üdvözölte a Patrióták Európáért megalakulását, ami pedig a Liga esetleges csatlakozását illeti, azt mondta, hogy "dolgoznak rajta".
(MTI)