Alig egy hónappal azután, hogy az izraeli labdarúgó-válogatott közel 50 év után először részt vett az olimpián, az országot a világ legnépszerűbb sportágának nemzetközi versenyeztetésétől való esetleges eltiltás fenyegeti – írja a JTA a nyomán a népirtásrajongó Neokohn.
A FIFA, a labdarúgást irányító világszervezet vizsgálja a Palesztin Labdarúgó Szövetség (PFA) kérelmét, hogy ideiglenesen tiltsák el az Izraeli Labdarúgó Szövetséget (IFA) a jövőbeni tornáktól. Az ok, akárcsak a más nemzetközi szervezetekhez benyújtott palesztin fellebbezéseknél, a gázai háború:
A palesztin tisztviselők szerint ugyanis Izrael megsérti a nemzetközi jogot és a FIFA emberi jogi politikáját is.
Zoom
Magyar érintettség: 2023 novemberében Felcsúton tombolt a zsidó reneszánsz a lelátókon, legközelebb a debreceni lelátót szállnák meg (fotó: Kisbenedek Attila / AFP)
A PFA márciusban nyújtotta be hivatalos javaslatát, és a döntés szombatra várható. A FIFA már többször elhalasztotta a döntést, többek között napokkal az olimpia előtt. A FIFA független jogi felülvizsgálatot kért, valamint mind az izraeli, mind a palesztin labdarúgó-szövetségtől kért véleményt.
Izrael tagadta a PFA keresetében foglalt vádakat, amelyet Moshe Zuares, az IFA vezetője
„a palesztin szövetség cinikus, politikai és ellenséges kísérletének” nevezett, hogy kárt okozzon az izraeli labdarúgásnak.
Zuares a FIFA májusi, bangkoki éves kongresszusa során elmondta: „Félreértés ne essék, az IFA soha nem sértette meg a FIFA és az UEFA által meghatározott szabályokat, és a jövőben sem fogja ezt tenni”.
Az eltiltás azonnali hatással lenne az izraeli válogatottra, amely a FIFA európai részlege, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett Nemzetek Ligája-tornán vesz részt hamarosan. Izrael a tervek szerint szeptember 6-án Belgium ellen lép pályára egy olyan mérkőzésen, amely máris viták kereszttüzébe került, mivel Belgium biztonsági aggályokra hivatkozva nem volt hajlandó otthont adni a mérkőzésnek. A mérkőzést ehelyett Debrecenben rendezik meg.
Az esetleges eltiltás időtartamától függően Izraelt kizárhatják a márciusban kezdődő 2026-os FIFA-világbajnokság selejtezőjéből, valamint más jövőbeli európai és globális tornákról is. Tavaly nyáron Izrael harmadik lett a 2023-as U20-as világbajnokságon, és bejutott az UEFA U21-es Európa-bajnokság elődöntőjébe.
Izrael 1994 óta tagja az UEFA-nak, és 20 évvel azután csatlakozott az európai szövetséghez, hogy arab szomszédai kezdeményezésére kirúgták az Ázsiai Labdarúgó-szövetségből. Az ázsiai konferencia – Algéria, Jordánia, Szíria és Jemen labdarúgó-szövetségeivel együtt – mindannyian támogatásukról biztosították a PFA Izrael kizárására irányuló törekvését.
A FIFA nem engedheti meg magának, hogy közömbös maradjon ezekkel a jogsértésekkel vagy a Palesztinában zajló népirtással szemben, ahogyan számos precedenssel szemben sem maradt közömbös
– mondta Jibril Rajoub, a PFA elnöke.
Rajoub májusban azt is elmondta, hogy 193 palesztin labdarúgó halt meg az Izrael és a Hamász közötti háborúban, és rámutatott a palesztin labdarúgást érintő egyéb nehézségekre, amelyek a folyamatban lévő konfliktus miatt következtek be.
Emellett Max du Plessis, egy ügyvéd, aki Dél-Afrikát képviselte a Nemzetközi Bíróságon az Izraelt népirtással vádoló perben, társszerzője volt egy jogi elemzésnek, amely a tilalmat támogatta. Az elemzés szerint „Izrael magatartása elmarasztalást követel, összhangban a FIFA által a célkitűzései és a nemzetközileg elismert emberi jogok hasonló, kirívó megsértésével kapcsolatban elfogadott állásponttal”.
A FIFA a múltban már többször tiltott el országokat a versenyektől mind geopolitikai okokból, mind pedig a kifejezetten a labdarúgás irányításával kapcsolatos beavatkozás vagy helytelen magatartás miatt. A FIFA néhány nappal a 2022-es ukrajnai inváziója után tiltotta el Oroszországot a nemzetközi versenyektől, Dél-Afrikát pedig több mint 20 évre tiltotta el apartheid politikája miatt.
A PFA már 2015-ben is sikertelenül szorgalmazta Izrael FIFA-ból való eltiltását a palesztin játékosok állítólagos diszkriminációja miatt.
Mint mindenkit, engem is nagyon-nagyon megdöbbentettek az október 7-én Izraelben történtek
– mondta Gianni Infantino FIFA-elnök a szövetség májusi összejövetelén. „És mint mindenki mást, rendkívül megdöbbentett, ami Gázában történik”.
Infantino hozzátette: „Imádkozom mindazokért az emberekért, akik elképzelhetetlenül szenvednek… és mindannyiukhoz hasonlóan én is csak egy dolgot szeretnék: békét”.