Izraelben szerkesztik az általunk már többször is idézett, kacifántos című Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma világhálós portált, amely gyakran foglalkozik az egyre terebélyesedő, s már-már fokozhatatlan magyarországi antiszemitizmussal. Ezúttal a Szanyi Tibor választási plakátján olvasható „Büdös bolsevik” föliratról állapították meg, hogy az antiszemita gyalázkodás.



Az említett világhálós kiadványnak néha azonban vannak baklövései is, melyek elsősorban abból erednek, hogy az izraeli szerkesztők nem tudnak magyarul, míg a magyarországi „tudósítók” nem elég járatosak a próféták nyelvének rejtelmeiben. De az is lehet, hogy nem nyelvismereti hiányosságról, hanem szándékos ferdítésről van szó. Nos, legutóbb is ilyen nyelvi furcsaságokkal és szövegmagyarázással tarkított történetet olvashattunk a magyarországi antiszemitizmus tombolásáról.



„Gyalázkodó antiszemita föliratok Magyarországon” címmel újabb, fotókkal is illusztrált leleplező írás jelent meg a fent említett portálon. A cikk szerzője zokon veszi a Szanyi Tibor választási óriásplakátjára írt „Tetves bolsevik!!!”, illetve a más magyar nemzeti értékek mellett a Szent Koronát is gúny tárgyává tett Bochkor Gábor és Boros Lajos rádióműsorát reklámozó hirdetésre pingált „Geci zsidók” föliratot.

A Bochkor Gábor és Boros Lajos plakátján olvasható népi kiegészítés zsidó vonatkozása egyértelmű, de a Szanyi Tiboréra írt szöveg (Tetves bolsevik) antiszemita mivoltának megértésében csak a héber portál szerkesztőjének szövegmagyarázata igazít el bennünket. Először is a „tetves” jelzőt héberre nem tetvesnek, hanem érthetetlen módon „büdösnek” fordították.

A félrefordítás és a szerkesztő szövegmagyarázata jóvoltában megértjük, hogy valójában miért is antiszemita gyalázkodás a Szanyi Tibor plakátján olvasható „Tetves bolsevik” fölírás: „A büdös jelzőt a múltban, a XX. század első felében a zsidók megjelölésére használták, főleg azokra, akik Galíciából érkeztek Magyarországra, s azért, mert ezek a zsidók szegények és büdösek voltak”, magyarázza a héber portál írója.

Mikó Áron – Kuruc.info
Kapcsolódó: