Volodimir Zelenszkij sürgette szerdán Donald Trump volt amerikai elnököt, leendő republikánus elnökjelöltet, hogy mihamarabb hozza nyilvánosságra az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború gyors befejezésére vonatkozó tervét, "ha valóban van ilyen javaslata". Az ukrajnai elnök egyúttal figyelmeztetett arra, hogy minden békejavaslatnak "kerülnie kell Ukrajna szuverenitásának megsértését".
"Ha Trump tudja, hogyan kell véget vetni ennek a háborúnak, még ma beszélnie kell róla. Ha az veszélyezteti Ukrajna függetlenségét, államiságát, akkor készen akarunk állni erre, tudni akarjuk" - szögezte le Zelenszkij a Bloomberg TV-nek Kijevben adott interjújában, amelyet a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett.
Az interjúban az elnök szokása szerint sérelmezte, hogy késnek a nyugati szövetségesek fegyverszállításai. Szavai szerint "potenciálisan készen áll" találkozni Trumppal, hogy meghallgassa csapatának javaslatait. "Szeretnénk tudni, hogy novemberben erős amerikai támogatást kapunk, vagy teljesen egyedül maradunk" - tette hozzá.
Zelenszkij visszautasította, hogy az ukrán és orosz csapatok holtpontra jutottak volna a csatatéren. Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg a katonák létszámának tekintetében jobb helyzetben van, mint néhány hónappal ezelőtt, és "egy új offenzíva megindítása pusztán a felfegyverzésüktől függ".
Az elnök méltatta az amerikai kongresszus által idén hat hónapos késedelemmel jóváhagyott 61 milliárd dolláros segélycsomagot, de rámutatott arra, hogy túl sokáig tart, amíg a katonai felszerelések eljutnak a frontra. "Ez a háború legnagyobb tragédiája, hogy a döntés és annak megvalósulása között nagyon-nagyon sokat kell várnunk" - jegyezte meg.
Donald Trump korábban kijelentette, hogy képes véget vetni az ukrajnai háborúnak, még azelőtt, hogy jövő januárban újra beiktatnák elnöknek, amennyiben ő nyeri novemberben a választást. A Joe Biden elnökkel folytatott múlt heti televíziós vitában nehezményezte, hogy országa dollármilliárdokat költött Ukrajna védelmére, mondván, hogy Kijev nem fogja megnyerni a háborút.
(MTI nyomán)