Volodimir Zelenszkij egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie. Az államfő erről a Bloomberg TV-nek adott interjúban beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett csütörtökön.
Zoom
Fotó: Marc Piasecki / Getty Images News / Getty Images
Kijelentette azt is, hogy szerinte a következő csúcson nem Vlagyimir Putyin elnök fogja Moszkvát képviselni, mert ő "fél elhagyni hazáját".
A június végén Svájcban tartott első békecsúcsra Oroszország nem kapott meghívást. Zelenszkij nemrég jelezte, hogy Kijev a második világtalálkozóra - amelyet reményei szerint még idén megrendeznek - egy új, "érthető és átfogó" tervet készít a háború lezárására, amelyet hamarosan nyilvánosságra hoznak.
Az államfő a tévéinterjúban úgy vélte, hogy az Egyesült Államok vagy Kína lehet a harmadik fél az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédben. Hozzátette: ezek az országok a köztük meglévő nézeteltérések ellenére "képesek nyomást gyakorolni Putyinra".
Az elnök az interjúban beszélt arról is, miért utasította el a héten folytatott kijevi megbeszélésükön Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. "Nem bízhatunk meg Putyinban, mert számunkra ő gyilkos és agresszor" - hangsúlyozta Zelenszkij.
Azt mondta, hogy Ukrajnának "több száz találkozója" volt az orosz féllel, amióta a minszki megállapodásokat megkötötték, de az ezeken megkötött tűzszüneti megállapodásokat Oroszország rendre megsértette.
Az elnök a fegyvernyugvást csakis akkor tartja elképzelhetőnek, ha erről a megállapodás egy nemzetközi platformon, egyértelműen olyan országok, vezetők jelenlétében jön létre, akikben megbíznak.
"Különböző vélemények vannak a háború befejezésének állomásairól, de mindannyiunknak egy oldalon kell állnunk, és bíznunk kell egymásban" - fűzte hozzá. Szerinte biztosíték kell arra, hogy Oroszország a tűzszünetet nem használja fel hadifelszerelések felhalmozására Ukrajna megszállt területein.
Kijelentette azt is, hogy nem lehet egyszerűen fegyverszünetről beszélni, szükség van egy hosszabb távú tervre.
(MTI)