Szeptember végéig felméri az ezzel megbízott két minisztérium, hogy milyen "jogos kárigényük" merülhet fel azoknak a családoknak, akiknek tagjait a "romák elleni gyilkosságsorozat" során támadás érte.
A kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy mérjék fel: kik azok, akik a "romák elleni 2008-2009-es támadássorozat közvetlen sértettjei", és a büntetőeljárásban kárigényt érvényesítenek, valamint a kárigény jogos mértékét is - olvasható a kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki számában.
A kormány annak felmérését is kérte az érintett tárcavezetőktől, hogy kik azok, akik a büntetőeljárásban ugyan még nem érvényesítenek kárigényt, de a bűncselekmények közvetlen következményeként sérelmet, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt szenvedtek el. A kormány annak felmérését is kezdeményezte, hogy ők milyen állami, illetve egyéb társadalmi forrásból kaptak "segítséget, kártérítést, kárpótlást, kártalanítást vagy kárenyhítést, illetve egyéb, a bűncselekményekre tekintettel adott támogatást".
A kormányhatározat a felmérés határidejéül szeptember 30-át, míg az áldozatok támogatásáról szóló előterjesztés határidejének október 31-ét szabta meg.
A kormány a "romagyilkosságokkal" kapcsolatosan rendkívüli állami beavatkozást lát szükségesnek, arra is tekintettel, hogy a támadássorozat idején az állami szervek, illetve az irányításukat ellátó kormányzat nem tettek meg minden tőlük elvárhatót; aktívabb cselekvésük esetén a sorozatgyilkosság megelőzhető, illetve legalább részben megakadályozható, a tettesek korábbi elfogásával korábban leállítható lett volna - áll a kormányhatározatban.
A kormány megállapítja, hogy nem pótolhatja az egyes esetekben történt esetleges, súlyos következményekkel járó mulasztásokat, de megteheti mindazt, amivel "a teljes magyar társadalmat képviselve" kifejezésre juttatja azt, hogy semmilyen körülmények között nem engedhető meg, hogy az állam erre illetékes szervei emberéleteket veszélyeztető helyzetekben ne lépjenek fel határozottan, elmulasszák életvédelmi feladataikat, másrészt kifejezésre juttatja az áldozatokkal és hozzátartozóikkal szemben együttérzését, segítő szándékát is - zárul a kormányhatározat.
Balog Zoltán rejtetterőforrás-miniszter augusztus közepén jelentette be, hogy a kormány "kártérítést" ad a 2008-2009-ben "romák ellen" elkövetett gyilkosságsorozatban megölt áldozatok hozzátartozóinak.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: