A kormánynak fog dolgozni a Tarlós István kezdeményezésére leváltott Vitézy Dávid – értesült a hvg.hu. A lap úgy tudja, a kabinet az országos közlekedési átszervezési programban számít a volt BKK-vezér szakértelmére.
Nem engedi el a kormány Vitézy Dávid kezét: a közlekedési szakembernek kormányzati posztot szánnak – értesült egy, a Miniszterelnökségen folyó munkára rálátó forrástól a hvg.hu.

Vitézyt december 3-án váltotta le a fővárosi közgyűlés a közösségi közlekedést felügyelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről három hónapos felmondási idővel. A városvezetés a budapesti vagyongazdálkodás és városüzemeltetés átalakításával magyarázta Vitézy leváltását. A közgyűlés november 7-én úgy döntött, január 15-től létrejön a Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt., amelybe beolvasztják az eredeti funkcióját megtartó BKK-t és a belőle kiváló közútfenntartó céget is. Vitézy utódja Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettese lett.
A városüzemeltetés átalakítása csak az egyik ok, a főpolgármesternek, Tarlós Istvánnak korábban több konfliktusa is volt Vitézyvel, akitől mindenképpen meg akart szabadulni az októberi önkormányzati választások után. December elején a BKK volt vezetője a Facebookon búcsúzott, azt írta: új szemléletben akarta újjászervezni Budapest közlekedését, „ez persze az első naptól kezdve rengeteg érdeket sértett, nem véletlen, hogy az elmúlt két évben jelentős ellenszélben kellett” előrehaladnia. Egy nappal később meg is érkezett Tarlós válasza, aki azt mondta a köztévének, „ugrott egyet” Vitézy levelétől, akivel szerinte „majdnem lehetetlen együtt dolgozni a személyisége miatt”, és a leváltása „nagyon széleskörű döntés volt” (a BKK-vezér leváltását a szocialisták is támogatták a közgyűlésben). Vitézy kirúgása ellen egyébként még tüntetés is szerveződött.
Több kormányzati forrás megerősítette, hónapok óta tudtak a kabinetben is arról, hogy Tarlós meg akar szabadulni Vitézytől, többen nem is értettek egyet a zsidó lap szerint népszerű közlekedési szakember leváltásával, de elfogadták a főpolgármester döntését. Viszont jó ideje keresik a lehetőségét, hogy Vitézyt „megtartsák”, bevonják az országos tömegközlekedés tervezett átalakításába.
Egy miniszterelnökségi forrás szerint erre meg is találták a megfelelő megoldást, a BKK volt vezetője rövidesen a kormányzati apparátusban fog dolgozni, bár még nem végleges, hogy miniszteri vagy kormánybiztosként. Forrásunk szerint Vitézy várhatóan a Volán-társaságok átszervezését felügyelheti.
Egy magas rangú kormányzati forrás a múlt héten arról beszélt újságíróknak, a 2018-ig tartó kormányzati ciklus egyik legnagyobb kihívása a közösségi közlekedés átszervezése lesz. Ennek egyik fő eleme, a budapesti elővárosi közlekedés fejlesztése – amire 350 milliárd forint ordítható a 7 éves uniós ciklus alatt –, ami viszont része egy „nagyon radikális változásokat” hozó országos közlekedési átszervezési programnak. Így kulcskérdés lesz az is – amivel már a 2010 előtti kormányok is próbálkoztak –, hogy összehangolják az egyes Volán-társaságok, illetve a közúti és a vasúti közösségi közlekedést. Forrásaink szerint ez az a terület, amiben a kormány számítana Vitézy szakértelmére.
Az Instagram-oldala szerint a volt BKK-vezér az elmúlt napokban az Egyesült Államokban tartózkodott. A hvg.hu megkereste Vitézyt, de az esetleges kormányzati megbízatására vonatkozó kérdésekre nem válaszolt. A liberális orgánum kereste a Kormányzati Információs Központot is, ahol azt közölték: "ahogy a múltban, úgy most sem" kommentálnak sajtóértesüléseket. Korábban piaci források úgy tudták, Vitézy a BKK partnerénél, a fővárosban buszos járatokat üzemeltető magánvállalatnál, a T-Transman Kft.-nél folytatja.
(HVG nyomán)