A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet – közölte a társaság kedden.
A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának részét képezi, amelynek célja, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez tudja igazítani.
A gödöllői üzem a tervek szerint 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott, „korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony” konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy az érintett munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak – írják.
A terv a több mint 2000 embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti. A Teva továbbra is folyamatosan befektet a debreceni üzem működésébe, elsősorban a termelésbe, valamint a kutatás-fejlesztésbe.
A közlemény kitér arra is, hogy a Teva aktívan keres új vevőt a gödöllői üzemre, és ebben együtt kíván működni a kormányzati szervekkel is, amelyekkel folyamatos kapcsolatban van.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben biztosította a Teva elbocsátandó munkavállalóit, hogy a kormány segíti újbóli elhelyezkedésüket. Az NGM közölte: Pest megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április végi adatai szerint több mint 5200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami nagyban megkönnyítheti a vállalat munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedését.
Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) 2016-ban a gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját, miután tavaly januárban hatósági rutinellenőrzést tartott a telephelyen. A Teva ezt követően elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn.
A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoportnak, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának a tagja és a cégcsoport európai központja.
Frissítés: irányítási hibákról ír az izraeli sajtó
Az izraeli Teva vezetési kudarcok miatt kénytelen bezárni az infúziós szereket és vakcinákat gyártó gödöllői üzemét – írta a Háárec című izraeli újság. A gyárból 500 dolgozót küldenek el.
A Teva irányítási hibák miatt 14 éves mélyponton van, 34,6 milliárd dolláros, azaz mintegy 9500 milliárd forintos tartozása van, és nem világos, hogy ezt képes lesz-e törleszteni, mindez pedig azzal fenyegeti, hogy elveszítheti önállóságát – írta a Háárec.
A vállalat legnagyobb tévedése az Actavis Generics felvásárlása volt 38,3 milliárd dollárért 2016 augusztusában, miközben a generikus gyógyszerek piacán egyre fokozódott a verseny, és csökkentek az árak.
Emellett kisebb kudarcok is voltak, köztük a mexikói Rimsa cég megvétele 2016 márciusban 2,3 milliárd dollárért.
A Teva 2012-ben vásárolta meg gödöllői üzemet, amelytől most megválik, noha összesen 110 millió dollárt fektetett bele.
A vállalkozás az USA élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) időszakos vizsgálatai miatt bukott meg, miután 2016-ban az FDA gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői Teva-gyárban készült gyógyszerek importját. A Teva kedvezmények felajánlását tervezi az idő előtti nyugdíjba vonulást vállaló dolgozóknak.
A cég 80 millió dollárt már törölt a könyveiből a magyar befektetés miatt, és bár több tízmilliót költött el sikertelenül a hibák kijavítására, további 87 millió dollárt lesz kénytelen leírni, ha nem talál vevőt a gödöllői gyárra.
A magyarországi üzemben elbocsátandó ötszáz dolgozó mellett ötezren hagyták el a vállalatot 2016 augusztusában az Actavis Generics-üzlet megkötése után, és így 2017 első negyedévének végén összesen 55 200 embert foglalkoztatott a cég.
A Háárec szerint aggodalomra ad okot a gyorsaság, amellyel a Teva a hibák nyomán lemondott a gödöllői gyárról, jóllehet a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései alapján döntöttek a bezárás mellett.
(MTI)