A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és - a feltételes szabadság kizárása mellett - életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz az ellen a két férfi ellen, akik többszörösen minősített emberölést követtek el zárkatársuk sérelmére; az ügy további vádlottja egy segítséget nem nyújtó elítélt is.
A Fővárosi Főügyészség kedden közölte az MTI-vel, hogy a három vádlott - egy 41, egy 30 és egy 54 éves férfi - és a sértett, másokkal együtt, jogerős szabadságvesztésüket töltötték ugyanabban a zárkában, a Budapesti Fegyház és Börtön egyik X. kerületi, Maglódi úti épületében.
A 41 és a 30 éves férfi a zárkába vezető szerepre törekedett, "domináns helyzetükben" egyedül csak az 54 éves férfi tudott osztozni, aki a másik két férfi viselkedését képes volt befolyásolni.
A 41 és a 30 éves fogvatartott a zárkában egyik társukat, a sértettet, időnként élő súlyként használták, valamint bántalmazták, 2022 augusztusában megtiltották neki, hogy egyen, majd pedig túlevésre kényszerítették.
Ezt követően egyik zárkatársukat arra kényszerítettek, hogy bántalmazza a sértettet, aki kényszerhelyzetében ennek kis mértékben eleget tett, ezután a két vádlott maga is erősen bántalmazta a sértettet.
Az ügyészség szerint a sértett a bántalmazás miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett.
A bántalmazók megtiltották neki, hogy az esti gyógyszerelosztáson részt vegyen, így nem derült ki rövid időn belül az állapota, az éjjeli órákban a sérülései következtében életét vesztette.
A hajnali zárkaellenőrzésen a büntetés-végrehajtási személyzet megkezdte a sértett újraélesztését, ez azonban már nem vezetett eredményre - írták.
Az 54 éves férfi, annak ellenére, hogy a bántalmazást mindvégig látta és felmérte annak súlyosságát, majd azt, hogy a sértett orvosi ellátást igényel, mégsem kísérelte meg leállítani társait, emellett sem az esti gyógyszerosztás alkalmával a büntetés-végrehajtási intézet személyzetének személyesen, sem pedig a zárkában elhelyezett segélyhívó gomb megnyomásával nem jelzett, nem nyújtotta a sértett részére a tőle elvárható segítséget.
A Fővárosi Főügyészség a két bántalmazót aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére társtettesként elkövetett emberölés bűntettével vádolja a Fővárosi Törvényszék előtt és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélésüket indítványozza azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátást a bíróság zárja ki.
A harmadik társukat a főügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntettével vádolja és határozott idejű fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt vele szemben - áll a közleményben.