A "mélyszegénységben élő embereknek" ötven négyzetméteres mosóhelységet alakítottak ki Ózdon - adja hírül a Borsod Online.
Milliókat költöttek rájuk a magyarok pénzéből
A több mint négyszáz fős cigánytelepen a házak szinte kivétel nélkül romos, „lepukkant” állapotban vannak. Hiába költött a helyi önkormányzat évek óta több millió forintot a higiéniára, a helyzet változatlan maradt a korábbiakhoz képest. Most mégis egyetlen épületet olyan állapotban lehet találni, amilyet mindegyik megérdemelne. Hétes közepén egy felújított ház várja valamennyi lakót.

Már ellopták a vízórát
Bódis Kriszta, a cigányokat a jelek szerint csak messziről ismerő tévés kezdeményezésére alakítottak ki egy közösségi fürdőt, illemhelyet és mosóegységet. A frissen festett ház oldalait azonban már saras focilabdával összerugdosták a purdék, és a legfrissebb hírek szerint az ingatlan vízóráját is ellopták.
A cigányok körében vegyes a megítélése a háznak. Van, aki használja, de többen egyenesen ellenezték az átalakítást.
Inkább ingyen áramot adjanak!
- Én eddig is mostam, és fürödtünk is, akinek megvan rá az idénye, az korábban és ezután is tisztálkodott – mondta Váradi Sándorné. – Biztos, hogy sok pénzt költöttek erre, pedig az itteni roma társadalomnak sokkal nagyobb szüksége lenne arra, hogy az áramkérdést megoldják. Köztudott, hogy itt a többség lopja az áramot, de néhány hete itt jártak az ÉMÁSZ szakemberei, akik megszüntették ezeket a lekötéseket. Sőt sok embert is elvittek, így ebben a helyzetben másodlagos kérdés a mosoda.
Az említett épületben egyébként modern gépekkel felszerelt mosóhelységet, két-két zuhanykabint és illemhelyet, egy foglalkoztató termet és egy szociális irodát alakítottak ki ötven négyzetméteren. A Bódis Kriszta vezette Van Helyed Alapítvány az elmúlt években több olyan eseményt is szervezett, amely a cigányok életkörülményeit és egészségügyi állapotát javíthatja - mert megérdemlik, és - amint olvashattuk - értékelni is tudják, s megbecsülik az ajándékot. Minden nyáron alkotó tábort tartanak, de volt már ott egészségügyi szűrés és számos karitatív akció is.
A cigányvezető szerint sincs értelme
- Továbbra is sok a gond a telepen – tette hozzá Berki Lajos, az Ózdi Nemzetiségi Roma Önkormányzat elnöke. – Továbbra is azt mondom, hogy amíg nem történik szemléletbeli változás, addig majdhogynem hiábavaló az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezés. A kisebbségi és a városi önkormányzat már többször kitakarította Hétest, az ÉMÁSZ pedig egy parkot is telepített. Most ugyanolyan szemetes minden, a beültetett cserjéket pedig egytől-egyik kirúgták. A padok csak azért nincsenek feltépve, mert kőből vannak, így nem lehet eltüzelni. Én nagyon örülök, hogy Bódis Kriszta fölvállalta ennek a telepnek és az embereknek a sorsát, de sokkal fontosabb megoldandó dolgok vannak ezen a területen - magyarázta.
(Borsod Online nyomán)