A magyarországi kormányzati kommunikációból mára megtanulhattuk, hogy a már tíz hónapja zajló Gázai övezetbeli izraeli népirtás elleni mindenfajta tiltakozás, kiállás tulajdonképpen antiszemitizmusnak számít. Ezen a téren Németországban sem sokkal különb a helyzet, de ott legalább néha, bizonyos keretek között szabad tüntetni a jelenlegi népirtás ellen. Berlinben pénteken éjjel ismeretlenek a Gázai övezetbeli népirtás leállítását követelő mondatot írtak egy emléksztélére.
Zoom
Az emléksztélé kiegészítő felirat nélkül (fotó: Holger Hübner)
Az Elise és Otto Hampel nevű berlini házaspár 1940 és 1942 között kézzel írt röplapot (az emléksztélé hátoldalán olvasható felirat szerint „levelezőlapokat”) terjesztettek, amelyen felszólították a birodalmi főváros lakosságát a kormányzó Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) megdöntésére. A házaspárt végül a hatóságok elfogták, halálra ítélték, majd a Berlin-Plötzensee börtönben kivégezték.
Az életében többször is ideológiai színt váltó, a második világháború éveitől kezdve haláláig alkoholista és kábítószerfüggő Hans Fallada német író az 1947-ben megjelent Jeder stirbt für sich allein című regényében állított emléket a Hampel házaspárnak. (Magyarul Halálodra magad maradsz címen jelent meg a Kádár-rendszer dédelgetett írója, színigazgatója és országgyűlési képviselője, Gyurkó László fordításában, 1961-ben.)
A házaspár emlékére 2018-ban Berlin Mitte kerületében 2018-ban lepleztek le egy 220 cm magas, laminált üvegből készült emléksztélét, nem messze kivégzésük helyszínétől, a Berlin-Plötzensee börtöntől. A sztélé szemközti oldalán a házaspár által annak idején terjesztett röplapok szövegrészlete olvasható: „Ébredjetek! Szabaduljunk meg a hitlerizmustól!”
Zoom
Az emléksztélé felirata aktualizált kiegészítéssel (fotó: Fb)
Berlinben péntek éjjel a Hammel házaspár emlékére állított sztélén olvasható szöveget ismeretlenek kiegészítették a Gázai övezetben immár tíz hónapja zajló izraeli népirtás elleni angol nyelvű felszólítással: „Legyen vége a népirtásnak Gázában!” A mostani, angol nyelvű felirat után a felkiáltójelet az ismeretlenek elfelejtették kitenni, de a zsidókat és Izraelt bíráló jelenségekre nagyon is érzékeny német hatóságok valószínűleg már másnap reggel eltávolították ezt az „antiszemita” feliratot.
Hering J. – Kuruc.info