Irán nem fogja hagyni, hogy más térségbeli hatalmak veszélyeztessék biztonsági érdekeit Jemenben - közölte szombaton az iráni külügyminiszter-helyettes, a Szaúd-Arábia vezette jemeni arab katonai beavatkozására utalva.
"Nem fogjuk hagyni, hogy mások veszélybe sodorják közös biztonságunkat katonai kalandjaikkal" - fogalmazott Hoszein Amír Abdolahján külügyminiszter-helyettes a Tasznim iráni hírügynökség beszámolója szerint.
Megfigyelők szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb megnyilatkozás Teherán részéről arra vonatkozóan, hogy a síita ország beavatkozik az Arab-félsziget ügyeibe.
Jemenben az év elején síita húszi lázadók vették át a hatalmat, és a hadsereg velük szövetséges alakulataival kiegészülve heves harcokat vívnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen.
A húszik arab és nyugati országok szerint Irán támogatását élvezik, de Teherán ezt következetesen tagadta.
A húszik visszaszorítása érdekében az Irán legfőbb regionális ellenlábasának számító szunnita Szaúd-Arábia március 26-án kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított, amit Irán hevesen bírált. A hét folyamán a szaúdi erők lebombázták a szanaai reptér kifutópályáját is, hogy megakadályozzák egy segélyeket szállító iráni gép leszállását.
(MTI)