Florence Parly francia védelmi miniszter szankciókat szorgalmazott kedden azon katonákkal, köztük húsz nyugalmazott tábornokkal szemben, akik egy véleménycikkben Franciaország "széteséséről" írtak, és jelezték, készek "támogatni azokat a politikusokat", akik megvédik a patriotizmust.
Zoom
Illusztráció: Shutterstock
A felhívás - amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kéri - a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilapban április 21-én jelent meg, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján.
Az aláírók elítélik "a szétesést, ami a hazát sújtja", "a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál", "az iszlamizmust és a külvárosi hordákat", amelyek "az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá" kényszerítették az ország egy részét.
A katonák az írásukban jelezték, hogy "készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak". Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, "az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség".
Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, a politikai vitáktól magát hagyományosan távol tartó francia hadsereg beceneve egyébként "a Nagy Sirály".
A cikkre elsőként a radikális baloldal reagált szombaton, s mindenekelőtt a kormány hallgatását kifogásolta. Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke hétfőn a párizsi ügyészségtől kérte, hogy indítson eljárást a felhívás aláíróival szemben.
"Mélenchon sokkal több energiát fordít a katonák szapulására, mint az iszlamisták bírálására" - vélte hétfőn a politikai paletta másik szélén álló Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke.
A vitába kedden végül a védelmi miniszter, Florence Parly is beleszólt, és arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a "visszafogottság kötelezettsége".
"Ami a visszafogottság kötelezettségét megsértő katonákat illeti, természetesen lesznek szankciók, ezért megkértem a vezérkari főnököt, hogy azok ellen, akik az aláírók között aktív katonák, alkalmazza a katonák státuszára vonatkozó szabályokat, azaz szankciókat" - mondta a tárcavezető a France Info hírrádióban.
"Elfogadhatatlan, ami történt" - fogalmazott a miniszter, aki egyébként vasárnap már "felelőtlennek" nevezte az írást. Jelezte azt is, hogy a felhívást aláíró nyugdíjas tábornokok ellen is lehetségesek szankciók, miután rájuk is vonatkozik a visszafogottság kötelezettsége.
Marine Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, kedden ismételten támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.
A Nemzeti Tömörülés elnöke a France Info hírrádióban elmondta: egyáltalán nem bánta meg, hogy nyilvánosan támogatta a katonákat, és elítélte a kormány fellépését az aláírókkal szemben, mert szerinte félreértés katonai akcióra való felhívásként értelmezni a cikket.
"Ezek a katonák azt mondták ki, hogy alkalmazni kell a törvényeket, hogy hazánk helyzete elképesztően nyugtalanító. A jogmentes zónák, a bűnözés, az öngyűlölet, az a tény, hogy a vezetőink elutasítják a patriotizmust, hozzájárulnak a nemzet széteséséhez" - mondta a pártelnök.
"Azt üzenem nekik, hogy osztom a fájdalmukat, az álláspontjukat, de azt is, hogy ezeket a problémákat kizárólag csak a franciák által jóváhagyott politikával lehet rendezni, természetesen demokratikus keretek között" - tette hozzá Marine Le Pen.
A Valeurs Actuelles című hetilap a múlt héten Philippe de Villiers volt jobboldali miniszter és esszéista "Felkelést hirdetek" című írását közölte. Testvére, Pierre de Villiers 2017-ben a hadsereg költségvetési megszorításai elleni tiltakozásul mondott le vezérkari főnöki tisztéről, s a tábornok nem titkolt szándéka jelöltetni magát a jövő évi elnökválasztáson.
Frissítés: folytatódik a hazájukat féltő katonák ostorozása
Jean Castex francia miniszterelnök szerdán "a leghatározottabban" elítélte azt a nyílt levelet, amelyben katonák, köztük húsz nyugalmazott tábornok, Franciaországnak a polgárháborúval fenyegető "széteséséről" írtak, és jelezték, készek "támogatni azokat a politikusokat", akik megvédik a patriotizmust.
A kormányfő a kormányülést követő sajtótájékoztatón bírálta Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és államfőjelöltjét, aki szerinte "elfogadhatatlan módon politikai hasznot" akart húzni a katonák felhívásából. Jean Castex szerint a "kezdeményezés ellentétes a köztársasági elvekkel, a becsülettel, a hadsereg feladatával". "Az egész egy jelentéktelen ügy lenne, ha nem történt volna az egészből teljesen elfogadhatatlan politikai haszonhúzás" - fogalmazott a kormányfő.
"Hogyan csatlakozhatnak emberek, és különösen Marine Le Pen, aki állami feladatok gyakorlására vágyik, egy olyan felhívásához, amely nem zárja ki a köztársasági rend megdöntését?" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Jean Castex arra utalt, hogy Marine Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.
Az Emmanuel Macron államfőhöz intézett nyílt levél eredetileg egy blogon jelent meg, és teljesen visszhangtalan maradt. A szöveget - amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona a köztársasági elnököt a patriotizmus képviseletére kéri - a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján közzétette.
A közlés miatt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke feljelentést tett a párizsi ügyészségen, ezt követően Marine le Pen megvédte a katonákat és Mélenchont bírálta.
(MTI)