Avagy Walzman újabb trükkje a hadsereg-átcsoportosításra
A világ megkönnyebbülten lélegzett fel a hírre: tűzszünetet kötöttek a harcoló felek Ukrajnában. Földgolyószerte megugrottak a tőzsdei indexek, és változtak a valutakurzusok. Ám mint már többször is, Porosenko/Walzman trükkje volt az egész, a vert hadakat kivonta a tűzből, részint hogy átcsoportosítsa őket a veszélyeztetett Mariupol védelmére, részint a balti államok közvetítésével fegyvereket várnak az USA-ból.

Szergej Grinyajev
A felkelők már többször kijelentették, hogy Porosenko maximum az állami ukrán haderőnek parancsol (annak sem minden esetben), a számtalan zsoldos- és magánhadsereg fütyül az ő szavára.
Mint ahogy egy ismert politológus, Szergej Grinyajev megjegyezte: „Igen jelentős Ukrajnában az idegen államok zsoldosainak jelenléte és aktív részvétele a harcokban. Ezek a martalócok nem azért jöttek ide, hogy megbékéljenek, hanem „nagy pénzt akarnak szakítani”. Lengyel, magyar és amerikai állampolgárságú zsoldosok rekedtek a különböző katlanokban, nekik tilos megadni magukat, hiszen így már elkerülhetetlen a nemzetközi botrány. Valószínű, hogy ők az utolsó töltényig harcolnak, így szokás az ilyenfajta szerződéseket kötni.”
Udó Winter
Berlin
(Forrás itt.)