Az izraeli labdarúgó-válogatott soha nem látott biztonsági intézkedések, illetve több tucat izraeli és magyar biztosító tevékenysége mellett játssza le a Svájc és a Románia elleni UEFA Európa-bajnoki-selejtező mérkőzéseit a felcsúti Pancho Arénában. A játékosok és a szakmai gárda biztonságára a hét leginkább védett izraeli politikai személyiség biztonsági védelmét ellátó titkosszolgálat egység fog vigyázni – írja a ynet.co.il.
Az izraeli labdarúgó-válogatott elutazását Magyarországra csak az Általános Biztonsági Szolgálat (שירות הביטחון הכללי), ismertebb, rövidített nevén Sábák (שַׁבַּ"כּ) nevű, a Miniszterelnöki Hivatalnak alárendelt szervezet ülése, illetve jóváhagyás után engedélyezték. Az izraeli csapat szálláshelyének kiválasztásakor több szálloda is szóba került, de biztonsági szempontokat szem előtt tartva azt csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy végül melyikre esik a választás. Az izraeli válogatott vasárnap Koszovóban játszik UEFA Európa-bajnoki-selejtező mérkőzést, majd onnan azonnal Magyarországra utaznak.
Zoom
Ilyen közönség nyújt majd hazai hangulatot Felcsúton (fotó: sport10.co.il)
Izrael nemcsak Svájc ellen, november 15-én, hanem három nappal később, november 18-án Románia ellen is Magyarországon játszik, tehát az izraeli és a magyar titkos- és biztonsági szolgálatoknak hat napon át kell vigyázni az izraeli válogatott játékosainak és a velük tartó szakmai stáb biztonságára. A Gázai övezetben már eddig is 12 ezer feletti palesztin civil – köztük több mint négyezer gyermek – halálos áldozatot követelt az izraeli „jogos önvédelmi” hadművelet. Az izraeli titkosszolgálatok ezért nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az UEFA Európa-bajnoki-selejtezőket játszó izraeli válogatott ellen egyesek merénylet elkövetését tervezik.
Az izraeli válogatottat védő több izraeli biztonsági szolgálat magyarországi tevékenységét a megszállt palesztin területeken folytatott terrorisztikus módszereiről elhíresült, fentebb már említett Sábák egyik különítménye, a magas rangú politikai személyiségek és küldöttségek biztosítását ellátó egység koordinálja. Ez az egység látja el Izrael állam jelképeinek számító hét személyiség, az államelnök, kormányfő, hadügyminiszter, külügyminiszter, házelnök, az ellenzék vezető politikusának és a Legfelsőbb Bíróság elnökének védelmét, biztosítását. Az izraeli játékosok és a szakmai stáb biztonságára Magyarországon több tucat izraeli és magyar (valószínűleg a TEK – H. J.) ügyel. A Svájc és a Románia elleni mérkőzést az izraeli válogatott a felcsúti Pancho Arénában játssza közönség előtt.
Zoom
Az izraeli labdarúgó-válogatott (fotó: Óz Muállem)
Végül pedig idézzük Mose Zuárec, az Izraeli Labdarúgó Szövetség elnökének a sport.co.il-nek adott patetikus nyilatkozatát:
Meghozta gyümölcsét azon hatalmas erőfeszítésünk, hogy közönség előtt játszhassuk le a Svájc és a Románia elleni mérkőzésünket. Kihasználom ezt az alkalmat is, hogy köszönetet mondjak ezért az UEFA-nak, s természetesen a magyar kormánynak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, amelyek ebben a nagyra értékelendő segítséget nyújtottak nekünk. Mindent elkövetünk azért, hogy hazai hangulatban, csapatunkat támogató közönség előtt játsszunk.
Hering J. – Kuruc.info