Labossa Péter Mihály azt állítja, hogy valakik "sajátos módon kiemeltek részeket" a szövegéből, de valójában a "holokauszt relativizálásának" minden formáját elutasítja.
Zoom
Mint ismert, Labossa Péter Mihály érdi evangélikus lelkész a vasárnapi prédikációjának részeként azt fejtegette a templomban, hogy a zsidók elutasították Jézust, ezért Isten megengedte, hogy megtörténjen az ún. holokauszt. A bicskával keresztelt sajtónak a lelkészt többszöri próbálkozásra sem sikerült szóra bírnia, de Fabiny Tamás püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke a 24.hu-val közölte: bekérte a prédikáció hanganyagát, hogy megvizsgálja. Egyben jelezte, óv attól a szemlélettől, amit Labossa szavai tükröznek.
Csütörtök délelőtt az evangélikus egyház honlapján megjelent egy Labossa által jegyzett közlemény, amelyben elhatárolódik a "holokauszt relativizálásától". A lelkész azt állítja, nem úgy gondolta, és szerinte "kiemeltek részeket" a szövegéből. Így fogalmaz:
Az érdi templomban 2024. augusztus 4-én elmondott prédikációmból sajátos módon kiemeltek részleteket, amelyeket úgy lehetett értelmezni, mintha a holokauszt a Jézus korabeli zsidó vezetők megnyilatkozása miatt Isten büntetése lett volna. Ettől az értelmezéstől elhatárolódom. A holokauszt relativizálásának minden formáját elutasítom. Ha bárkit megbántottam, így zsidó testvéreimtől és minden jóérzésű embertől bocsánatot kérek.
Ugyanakkor az eredeti szöveg így hangzott: "lehet antiszemitának nevezni bárkit, ez ma egy nagyon jó bélyegzés tud lenni, de gondoljuk át, a történelemben mi volt: a választott nép elutasítja Jézust, Jézus elmondja a próféciát, megtörténik a nép életében, ott, Jézus keresztje alatt azt mondják, hogy »vére rajtunk és gyermekeinken«, ami azt jelenti, hogy mi felvállaljuk Jézusnak a halálát és annak minden következményét (…) az utánunk következők, évszázadok és évezredek generációjára vonatkozóan is felvállaljuk ennek a következményét. És akkor nem kell messzebb menni a holokauszt és egyéb kérdésekben, hogy Isten miért engedte. Nem Isten tervében volt ez benne, de valami miatt Isten megengedte. És hogy mi lássuk ezeket az összefüggéseket, és nem a zsidó népen kell köszörülni magunkat, a nyelvünket meg bárminket."
Közben tegnap "egy állampolgár" feljelentést tett a Érdi Járási Ügyészségen Labossa Péter prédikációja miatt.
Frissítés: Fabiny jónak látta másodszor is elhatárolódni - ugyanattól
Fabiny Tamás megvizsgálta a botrányt kiváltó szöveget, és szerinte Labossa Péter Mihály szavait valóban úgy lehet értelmezni, mintha a holokausztot Isten a Jézust elutasító zsidók miatt engedte volna meg. A püspök szerint ez az egyház tanításával ellentétes.
Csütörtök este Fabiny Tamás újabb nyilatkozatot tett közzé Az igehirdetők felelősségéről címmel. Ebben az egyház vezetője világossá teszi, hogy nem félreértésről van szó. Így fogalmaz Labossa szövegéről:
a kétségkívül nagyon nehéz bibliai igét néhány helyen olyan magyarázattal látta el, amit legjobb tudásom szerint teológiailag tévesnek kell minősítenem. Megítélésem szerint az igemagyarázat egyes részeit úgy lehetett értelmezni, mintha a holokausztot Isten a Jézust elutasító zsidó csoportok magatartása és szavai miatt engedte volna meg. Jézus Krisztus keresztre feszítéséért sújtotta a zsidókat későbbi évszázadok és évezredek megannyi csapása? Szeretném világossá tenni: ez az értelmezés az evangélikus egyház biblikus tanításával szöges ellentétben áll, ezért attól az egyház elnök-​püspökeként elhatárolódom.
Ugyanakkor Fabiny közli a nyilatkozatban:
az utóbbi napokban Labossát és családtagjait minősíthetetlen verbális támadások és fenyegetések érték.
A püspök ezt is elítéli, valamint közli, hogy kezdeményezte püspöktársainál az ilyen teológiai, történelmi és társadalmi kérdések nyílt megtárgyalását.
„Napirendre kívánjuk tűzni a protestáns keresztény hit, valamint a zsidó vallás és hagyomány közötti kapcsolat teológiai kérdéskörét. Fontos, hogy az egyház szava világosan és tisztán szólaljon meg ebben a témában” – zárja közleményét a püspök.
A 24.hu-nak azonban még ez sem elég. Ezt írják:
Kérdést küldtünk Fabiny Tamásnak azt tudakolva, vajon lesz-e személyi következménye is az ügynek. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.