Az Egyesült Államok elkötelezett Észtország biztonsága iránt, és további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba - jelentette ki az amerikai elnök szerdán Tallinnban az észt kollégájával tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.
Az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal - mondta Barack Obama a Toomas Hendrik Ilvesszel folytatott tárgyalás után. Az amerikai államfő a lépéssel kapcsolatban, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, nem beszélt számokról.
Obama példának hozta fel a balti államot arra, hogy a 28 NATO-tagállamnak miként kell "tisztességesen" kivennie a részét a kollektív védelemből. Az Egyesült Államok és Észtország is benne van abban a négy országban, amely kötelezettségét teljesítve bruttó hazai termékének (GDP) két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.
Obama azzal a szándékkal utazott az észt fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt, és megnyugtassa a Moszkva "ukrajnai tevékenysége" miatt aggódó balti államokat, egyben a szövetség többi keleti tagállamát is. Az amerikai elnök ezt az elkötelezettséget törhetetlennek, megingathatatlannak és öröknek nevezte, hozzátéve, hogy Észtország sosem marad egyedül.
Ilves azt mondta, Obama látogatása vélhetően segít megértetni az észt polgárokkal, miért fontos az észak-atlanti szövetség tagjának lenni.
(MTI nyomán)