Németország és Kenya migrációs megállapodást írt alá pénteken azzal a céllal, hogy ösztönözzék a képzett munkaerő beáramlását a kelet-afrikai országból a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő német piacra.
Olaf Scholz német kancellár William Ruto kenyai elnökkel közösen Berlinben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a megállapodásnak köszönhetően képzett munkavállalók érkezhetnek majd Németországba vagy fiatalok jöhetnek tanulni. A kancellár szerint ez az együttműködés segíthet enyhíteni a munkaerőhiányt, amelynek már érezni a hatásait a német gazdaságban.
"Boldogulásunk alapja, hogy nyitottak vagyunk a világra, és ezt meg kell őriznünk" - jelentette ki Scholz, hozzátéve, hogy a nyitottság mellett nagyon fontos egyértelműen korlátozni az illegális bevándorlást.
A német kancellár elmondta, a megállapodás biztosítja azt is, hogy hatékonyabban vissza tudják küldeni Kenyába azokat, akik törvénytelenül tartózkodnak Németországban.
William Ruto országának "hatalmas humán tőkéjét", innovációs erejét és kreativitását méltatta. Kiemelte, hogy Kenyában a népesség átlagéletkora 20 év.
A kenyai elnök azt mondta, a megállapodás kölcsönös előnyökkel jár, mert összehozza a képzett fiatal kenyaiakban rejlő potenciált a német technológiával és erőforrásokkal.
A német kormány korábban már aláírt hasonló migrációs megállapodást Indiával, Marokkóval és Grúziával is, jövő héten pedig Üzbegisztánnal kötnek szerződést. Előkészítés alatt van továbbá hasonló együttműködés Moldovával, Kirgizisztánnal és a Fülöp-szigetekkel.
Szakértők szerint Németországnak - a hazai munkaerőpiac elöregedése miatt - évente nagyjából 400 ezer képzett bevándorló munkavállalóra lenne szüksége.
(MTI)