Lopott autót vizsgálgató, járőröző rendőr fülelte le és lőtte agyon kedd reggel Maurice Clemmonst, a négy rendőr lemészárlásával gyanúsított, többszörösen büntetett bűnözőt. A rendőrség szóvivője már hétfőn is azt közölte, hogy halálosan megsebesítették Clemmonst. Csakhogy félnapos „ostromot” követően a rendőrök mindössze egy üres szobát találtak az általuk körülvett házban.


A rendőrnek gyanús lett az üresen álló, járó motorral parkoló, rendszáma alapján lopott autó, amikor mozgást észlelt a háta mögött.
Megfordult, és a mögötte álló férfiban Clemmonst ismerte föl, akit megpróbált föltartóztatni, ám a bűnöző futásnak eredt. A rendőr tüzet nyitott a menekülőre, aki a rendőrség tájékoztatása szerint életét vesztette. (Pontosan egy nappal korábban is bejelentette a rendőrség Clemmons halálát, bár ezt az egymásnak ellentmondó források inkább csak valószínűsítették).
Rendőri források megjegyzik: Clemmons nem ismeretlen a rendőrök előtt, számos erőszakos bűncselekményt követett el.
Hajtóvadászat
Clemmons kézre kerítése érdekében egyébként valóságos hajtóvadászatot tartottak: Washington állam egész területén kutyákkal megerősített rendőrjárőrök kutatták végig az utcákat.
Az ügy politikai következményekkel is járt: a korábban 95 évi büntetést kapott bűnözőt 2000-ben feltételesen szabadlábra helyezték Arkansasban, melynek kormányzója az éppen felívelő politikai karrier elején álló Mike Huckabee republikánus politikus volt.



A túlzott "korrektség" hátrányai
A gyermek megerőszakolása miatt is lakoló bűnöző példátlan feltételes szabadlábra helyezése nagy felzúdulást váltott ki korábban az Egyesült Államokban. Huckabee a négyes gyilkosság után elismerte felelősségét, ám a büntetőjogi rendszert is hibáztatta. Egy másik eset, a Fort Hood-i tömegmészárlás kapcsán a politikus kijelentette, hogy az iszlamista szélsőséges ámokfutó azért maradhatott rejtve, mert a „politikai korrektség légköre vette körül”.
(MNO - BBC - The New York Times nyomán)
Kapcsolódó: