Sérülés miatt lemarad kilencedik olimpiájáról Okszana Csuszovityina olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
A 48 éves üzbég versenyző csütörtökön a közösségi oldalán jelentette be, hogy a taskenti Ázsia-bajnokságra gyakorolt talajon, amikor megsérült. Mivel a kontinensbajnokságon nyílt volna az utolsó esélye részvételi jogot szerezni a párizsi olimpiára, eldőlt, hogy a sportág elnyűhetetlen klasszisa nem indul a nyári játékokon.
"Nem tudok részt venni az Ázsia-bajnokságon és ez nagyon elszomorít, mert régóta készültem már erre a versenyre" - írta Instagram oldalán Csuszovityina, aki ettől függetlenül ott lesz a kontinensviadalon, és szurkolni fog csapattársainak.
A pályafutása során a Szovjetunió és Németország színeiben is indult Csuszovityina - aki június 19-én lesz 49 éves - első világbajnokságán, 1991-ben rögtön három érmet nyert. Kollekciójában a legértékesebb medálok sorában egy olimpiai (1992, Barcelona), három világbajnoki és egy Európa-bajnoki arany szerepel. Van ötkarikás ezüstje is, a vb-ről négy második és négy harmadik helye, Eb-ken pedig kétszer állt a dobogó második, egyszer annak harmadik fokán. Szülőhazája képviseletében az Ázsia-bajnokságokon négy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött.
A sportág klasszisánál mindössze egy sportolónő vett részt több olimpián, mégpedig Nino Salukvadze georgiai sportlövő, aki Tokióban kilencedik alkalommal lehetett ott a nyári játékokon és az ideire is biztosította már a helyét.
(MTI)