Egy rejtélyes licitáló vásárolta fel a legtöbb holmit egy árverésen, amelyet Adolf Hitler és Hermann Göring nemzetiszocialista vezérek személyes tárgyaiból tartottak szombaton Münchenben nagy titkolózás mellett.
A sajtó kizárása ellenére az aukcióról információt szerző német lapok, köztük a Bild szerint a névtelenségbe burkolózó “argentin” vevő több mint 600 ezer eurót (legalább 188 millió forintot) költött az árverésen, 275 ezer eurót (86 millió forint) fizetett Hitler utolsó katonai zubbonyáért és 3000 eurót (940 ezer forintot) Göring “kissé dohos” selyem alsónadrágjáért, amelyet egy ugyancsak selyem hálóinggel együtt 500 euróért hirdettek meg. Hitler 18 ezer euróért kínált zoknija hidegen hagyta az argentint.

Riadalmat keltő ruhadarabok
Élénk licitharc folyt ugyanakkor Hitler nadrágjáért, amelyben állítólag mindig két pisztolyt hordott, és amelyről hiányzik a harmadik zseb. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a Führer pantallója mennyit ért meg a legtöbbet kínálónak.
Bár a Hermann Historica aukciósház a nyilvánosság teljes kizárásával akarta lebonyolítani a zsidók által ízléstelennek tartott aukciót, egyes lapok riportereinek sikerült részt venniük az árverésen.
A Bild tudósítója például “fiatal párokat, idős urakat és törzsi tetoválást viselő, kigyúrt és kopasz férfiakat” látott a regisztrált ügyfelek között. A nagy példányszámú bulvárlap riporterének az állítólagos argentin licitáló – egy spanyol akcentussal beszélő, feketébe öltözött férfi – azt mondta, hogy Argentínából jött és egy múzeumnak vásárolta a holmit.
Zoom
Nürnberg, 1946. október 1. A vádlottak padján (b-j) Göring, Hess, Ribbentropp és Keitl. A második világháború után Nürbergben - a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország képviselőiből álló - Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt 1945. november 20 - 1946. október 1. között folyt le a nemzetiszocialista vezetők koncepciós pere. A purimtörvényszék 12 embert halálra, hármat életfogytiglani börtönre, négyet pedig különböző időtartamú elzárásra ítélt. A halálra ítélteket október 16-án kivégezték (MTI Külföldi képszolgálat)
A Bildnek úgy tűnt, hogy a férfi egy magángyűjtő strómanja lehet, a Süddeutsche Zeitung riportere pedig azt vélte látni, hogy két azonosan öltözött és ugyanazzal a dél-amerikai akcentussal beszélő férfi váltotta egymást a "neonáciknak kedves számjegyekből álló 888-as számú licitálókártya alatt". És ha tudnák, hogy forintban 188 milliót költöttek, már indulnának is Magyarország felé az izraeli tengeralattjárók...
Az MTI szerint "újfasiszta" relikviák állítólag John K. Lattimer, a nürnbergi perben a vádlottak egészségéért felelős amerikai katonaorvos gyűjteményéből származtak.
A németországi zsidó közösség vezetői elítélték a “felháborító és morbid” árverést, München főpolgármestere pedig felszólította az aukciósházat, hogy önként álljon el a bírált árveréstől.
Az aukciósház ezt nem tette meg, viszont hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában a társadalmi béke megzavarása és bárki érzelmeinek megsértése, és a tárgyakat “csak múzeumoknak, levéltáraknak és komoly gyűjtőknek adják el”.
Az esemény előtt az aukciósház azt közölte, hogy nem engednek be újságírókat az árverésre és annak eredményéről nem adnak ki semmiféle közleményt.
Az eladásra meghirdetett tárgyakat, köztük Göring ciántartóját, röntgenfelvételeket és a különféle dokumentumokat csak jelszóval rendelkező, regisztrált kuncsaftok tekinthették meg előzetesen az aukciósház honlapján.
(MTI korrigálva)