Harmadik hete tart a "sabbat-háború" Jeruzsálemben: ezen a szombaton is ultraortodox zsidók százai tiltakoztak az ellen, hogy a város polgármestere engedélyezte egy parkoló nyitva tartását az óváros közelében a zsidók szent napján.
A tiltakozók megpróbálták áttörni a parkoló köré vont rendőrkordonokat és időnként kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat Jeruzsálem több szektorában - közölte a város rendőrségének szóvivője, Smuel Ben-Rubi.
Több tucat tüntetőnek sikerült eljutnia a parkolóhoz, ahol az egyik tiltakozó egy belépésre váró busz kerekei elé vetette magát. A rendőrök kirángatták a jármű alól, és kihallgatásra előállították. Más tiltakozók az egyik közeli utcában leültek vagy lefeküdtek az útra, hogy megakadályozzák az autók bejutását a parkolóba. A rendőrök a tévéfelvételek tanúsága szerint kezüknél, lábuknál vagy gallérjuknál fogva vonszolták el őket az út közepéről.
A tiltakozás átterjedt a parkoló környékén lévő egyik ortodox negyedre, ahol lovas rendőrök szorították vissza a több tucat feldühödött fanatikust. A rendőrség szerint a tüntetéseken senki sem sérült meg.
A sabbat péntek napnyugtától szombat estig tart, ez a pihenés napja, amikor a szigorú vallási hagyomány alapján tilos dolgozni, pénzt és energiát használni, ezért autóval sem lehet közlekedni. Az ortodoxokra tekintettel Jeruzsálem zsidók lakta részén a sabbat idején az üzletek túlnyomó többsége zárva tart. Nir Barkat, a város laikus polgármestere azonban felborította a status quót, amikor hozzájárult, hogy a parkoló szombaton is nyitva tartson. Az óváros a turisták kedvelt úti célja, és a polgármester ezzel is enyhíteni akart az ottani forgalmi dugókon. Az ortodoxok azonban szentségtörésnek tartják az intézkedést, mert szerintük ez ösztönzi az üzletek nyitva tartását és az autós közlekedést a szent pihenőnapon.
Ben-Rubi rendőrségi szóvivő szerint napfelkelte előtt is volt egy csetepaté ortodoxok és világiak között a város egyik ultraortodox negyedében. Két vallásos zsidót megkéseltek és egy másik összevertek. Mindhárman kórházba kerültek, de egyikük sebesülése sem súlyos. Az incidens körülményeit csak a sabbat befejeződése után lehet tisztázni, mert a sérültek addig nem tesznek vallomást. A támadók elmenekültek a helyszínről, és az ügyben senkit sem vettek őrizetbe.
(MTI)