Több forrásunk is megerősítette, amit tegnap írtunk: "a gyilkos nem cigány származású - csak az identitása az. A szabad identitásválasztás alapján tehát akár annak is tekinthető: sajnos ismét az elcigányosodás jelenségével állunk szemben."

A gyilkos: forrásaink és egyes olvasóink szerint elcigányosodott magyar - de valahogy mégsem Árpád vonásait hordozza

Egyik informátorunk szavai szerint: "nem cigány, hanem egy elcigányosodott idióta, nagyobb cigány a többinél". Az elcigányosodás jelenségére már többször felhívtuk a figyelmet, és megtesszük újra meg újra, hiszen rendkívül fenyegető jelenségről van szó, főleg a súlyosan cigányfertőzött településrészeken. A sajnálatos jelenség terjedésében komoly szerepe van az amerikai deviáns ízlésterrornak is, mely szerint a fekete "gangszták", köztörvényes nigger bűnözők és repperek a "menők" - és értékes, formálható(!) magyar lelkek vesznek el a nemzet számára, mi több, válnak ellenségeinkké, gyilkosainkká. Ebben az esetben ugyanakkor már előrehaladott állapotról beszélhetünk: a kép alapján ugyanis a nemcsak viselkedésbéli gondok vannak, már a szülőknél keveredés esete foroghat fenn.
Korábban írtuk (a tegnapi frissítések a cikk alján): Fényes nappal halálra késeltek egy fiatalt a Bercsényi és a Táncsics utca sarkán - állítólag egy pulóver volt a vita tárgya.

A Bercsényi és a Táncsics Mihály utca kereszteződése - a szörnyű tett helyszíne

- A sérültet hétfőn délután kettő óra után hozták be a mentők hozzánk, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi betegellátó osztályára - tájékoztatta a Dunaújvárosi Hírlapot dr. Mészáros Lajos stratégiai igazgató.

- A fiatalembernek, aki a kórházba szállítás után néhány percig még élt, súlyos mellkasi szúrt sérülése volt. A kollégáim mindent elkövettek, hogy megmentsék a fiú életét: becsövezték a mellkasát, aztán közel egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, miközben vért is kapott. Sajnos a fiatalembert annyira kivérzett állapotban hozták már a sürgősségi osztályra, hogy, bármennyit küzdöttek is az orvosaink, nem lehetett megmenteni az életét - foglalta össze röviden a megrendítő történéseket Mészáros.

A lap - hivatalosan meg nem erősített - információi szerint a kórházban elhunyt fiatalember a Kereskedelmi középiskola tanulója volt, az elkövető pedig a Hild diákja. Több olvasónk egybehangzóan állítja: az elkövető cigány volt. Ha valaki bővebbet tud, várjuk a levelét.
(D-H Online nyomán)
Egyik olvasó írja:

A gyilkos Vajai Martin dunaújvárosi lakos, aki a Hild Szakközépiskolában tanult.
Az áldozat Magyar Csaba.
Egyik ismerősöm írta, aki osztálytársa volt a srácnak, hogy Csaba elment edzeni a közeli iskolában, és ott hagyta a pulcsiját. Visszament érte, de a cigány nem adta neki vissza és megkéselte.
Utána valaki befogta sebeit a srácnak, hogy ne vérezzen annyira, de a mentők már nem tudták megmenteni.
A fenti rövidhírt az alábbi cikkre cserélte a Dunaújvárosi Hírlap
Éppen kicsengettek a Bánkiban, a srácok, akik az épületből kilépve látták is, hogy valami történt a túloldalon - csapatostul hagyták el akkortájt az iskolát. A riadólánc gyorsan működött, a diákok a portásnak szóltak, aki aztán értesítette az iskola igazgatóját is az eseményekről. Másodpercekkel a 13.40-es csengetés után járt az idő. Röviden így foglalhatjuk össze, amit Gyöngyössy Csaba a történtekkel kapcsolatban lapunknak mondani tudott. Az igazgatótól tudjuk: ő az ablakhoz sietve már azt látta, hogy megérkezett a rendőrségi járőrautó, és a mentő is a Táncsics utca - Bercsényi utca sarkához, ahol a tragikus esemény történt. Az intézményvezető hozzátette: nem bánkis diák az áldozat.
Nem sokkal később lapunk már olyan információkhoz jutott, hogy az áldozat a kereskedelmi középiskola tanulója volt. A fiú végzős volt az intézményben, vendéglátóipari szakmát szerzett volna. Megkerestük az intézmény vezetőjét, Molnárné Dóczi Máriát, aki a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem kívánta kommentálni a hírt.
A DH később több forrásból azt tudta meg: a késelő a Hild iskola tanulója lehet, akinek neve már felkerült különböző internetes oldalakra is. A világhálón keringő nevet ekkor még senki nem kívánta hivatalosan megerősíteni. Viszont Kolics Gábor igazgató újabb hívásunkra azt mondta: elképzelhető, az ő tanulójukról van szó...
A rendőrség nem sokkal a történtek után elfogta a gyanúsítottat. A kihallgatások és a szemtanúk kikérdezése még az esti órákban is zajlott.
R. Szabó Ágnes, a megyei főkapitányság szóvivője így foglalta össze az elsődleges információkat:
A nyomozás hivatott kideríteni, hogy pontosan mi zajlott le a helyszínen. Jelen állás szerint egy háromfős társaság autózott arra, amikor megláttak egy fiatalembert, akin a trió egyik tagja korábban ellopott pulóverét vélte felfedezni. Ekkor a későbbi áldozat kiszállva odalépett hozzá, számon kérve, hogy került rá a holmi, amiről úgy vélte, a sajátja. Ebből azután szóváltás, majd tettlegesség alakult ki. Ekkor került elő a pulóveres fiúnál lévő kés, amivel szúrt. Ezután elhagyta a helyszínt, de a beszerzett adatok alapján a dunaújvárosi rendőrök forró nyomon előállították. A tizenkilenc éves sérültet kórházba szállították a mentők, de olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy nem tudták megmenteni az életét.
Pár órával az események után már semmi nem emlékeztetett a tragédiára a helyszínen. Az emberek mit sem sejtve sétálgattak a szemerkélő esőben.
Azonban az éppen arra járó szilágyis pedagógusok is döbbenten álltak az események hallatán: hozzájuk is eljutott a hír a végzetes késelésről.
- Magát a késelést nem láttam, éppen kijöttem a bolt elé, akkor vettem észre, hogy a túloldalon fekszik valaki a földön, négy-öt fiatal körbeállja, a feje alá pedig betették a táskáját. A rendőrök érkeztek meg leghamarabb, de egy betegszállító is megállt a kereszteződésben, hogy segítsenek a bajba jutott srácnak. Ekkor már a mentők szirénáját is hallottuk. Nagyon gyorsan itt voltak a riasztás után. Nekem úgy tűnt, talán két perc sem volt, már tették is a sérültet a mentőbe. Egyszerűen még fel sem fogtam, hogy ilyen szörnyűség fényes nappal megeshet a belvárosban - mesélte megtörten a tett helyszínével szemben lévő üzlet neve elhallgatását kérő alkalmazottja.
Kora este érkezett a megerősítés, a Hildbe járt a késelő: - Valóban a mi iskolánk nappali tagozatos diákja volt a fiú, akiről több forrásból értesülve is azt halljuk, hogy ezt a borzalmas tettet elkövette. Egyelőre még a szülőket sem értesítettük, várjuk a rendőrségi kihallgatás eredményét - mondta megrendülten Varga István, az intézmény igazgatóhelyettese.
Gyászolunk mi is, egyszerűen szóhoz sem jutunk utalt a vezetőség lelkiállapotára Varga, majd hozzátette:
- Ha belegondolok, hogy apa, nagyapa vagyok... Nem is tudom, mit mondjak...
Estére a városban elterjedt a gyilkosság híre. Az emberek találgatták, miért és hogyan történhetett a tragédia. Hiába..

A közbiztonsági és az oktatási bizottság kezdeményezésére kedden délután négy órakor gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartanak a tragikus esemény helyszínén, a Bercsényi utca és a Táncsics Mihály utca sarkán.
A csendes főhajtást követően Budavári Árpád, Dunaújváros rendőrkapitánya, dr. Kálmán András polgármester, valamint dr. Dorkota Lajos, Cserna Gábor, Pintér Attila alpolgármester sajtótájékoztatót tart a helyi rendőrkapitányságon.
20:20: Az újabb információk alapján úgy tűnik, az előző olvasói levelek csak részben felelnek meg az igazságnak, a gyilkos ugyanis nem cigány származású - csak az identitása az. A szabad identitásválasztás alapján tehát akár annak is tekinthető: sajnos ismét az elcigányosodás jelenségével állunk szemben. Várjuk a további pontosításokat.
Olvasónk írja:
Tisztelt Szerkesztőség!
A délután folyamán megjelent dunaújvárosi késelésről szóló cikkel kapcsolatosan szeretnék megosztani egy információt, hátha érdekli a kuruc.infót.

Az olvasói levélben leírtak igazak, kivételt képez az a tény, hogy a gyilkos nem cigány. Erre önöknek van egy szakszavuk, ami hirtelen nem jut eszembe. A fiatalkorú srác magyar, ám cigánynak érzi magát, "mert az menő". A barátai cigányok, akikkel előszeretettel fenyegettek fiatalokat a közelmúltban az egyik városrészben.

A gyilkos srác nagyon szerette a kését, mindig magánál hordta, és ezt nem is tagadta soha sem. Ma Dunaújvárosban is megtanulhatták az emberek, milyen szép dolog cigánynak lenni.

Undorító, ami itt folyik, és ezek azok a dolgok, amelyek meghatározzák kicsiny városunk életét, de senki sem figyel rá eléggé.
Szebb jövőt!
A Jobbik közleménye:
A Jobbik Magyarországért Mozgalom dunaújvárosi országgyűlési képviselőjelöltjeként és a Hild Szakközépiskola tanárjaként értetlenül és mélyen megdöbbenve állok a városunkban mai napon elkövetett gyilkosság előtt.

A Jobbik dunaújvárosi alapszervezete nevében ezúton szeretném őszinte részvétemről biztosítani az áldozat családját.

Szeretném leszögezni, hogy a Jobbik nem kíván politikai tőkét kovácsolni a tragédiából, ugyanakkor felszólítom városunk elöljáróit, hogy sajtótájékoztatók és egyéb látszatintézkedések helyett haladéktalanul tegyék meg a megfelelő lépéseket a városunkban eluralkodó erőszak megfékezésére.

Pintér Tamás
a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje