Az albániai Shengjinben szerdán kikötött az olasz haditengerészet első migránsokat szállító hajója, amely a Róma és Tirana közötti új megállapodás alapján érkezett.
Az olasz haditengerészet hajója 36 órás út után futott be a kikötőbe, fedélzetén 16 bangladesi és egyiptomi származású férfival. Őket előregyártott épületekben szállásolják el, amíg a menedékkérelmüket feldolgozzák. Az első "feldolgozóközpont" a Tiranától 66 kilométerre északnyugatra fekvő Shengjinben épült, amely az újonnan érkezők regisztrálására és átvilágítására szolgál. A Shengjin közelében fekvő Gjader városban a kérelmük elbírálására várókat helyezik el egy erre kijelölt létesítményben, majd különválasztják a menedékjogra jogosultakat azoktól, akik erre nem jogosultak, és az utóbbiakat kitoloncolják. Olaszország két, magas falakkal és biztonsági kamerákkal körülvett feldolgozóközpontja az albán kikötőtől 20 kilométerre lévő Camp Gjaderben az olasz jog szerint működik, olasz biztonsági szolgálattal és személyzettel, a bírák pedig Rómából videókapcsolaton keresztül tárgyalják az ügyeket.
A 2023 novemberében kötött megállapodás értelmében az olasz parti őrség a nemzetközi vizeken felvett migránsok közül havonta legfeljebb 3 ezer embert küldhet Albániába. A menedékkérőket először a hajó fedélzetén vetik vizsgálat alá, majd Albániába küldik őket további átvizsgálásra.
"Emberi jogi csoportok" megkérdőjelezték, hogy a menedékkérők számára elegendő védelmet biztosítanak-e Albániába való kihelyezésük alkalmával. Kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy ez megfelel-e a nemzetközi jognak.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedden félresöpörte a kritikákat. "Ez egy új, bátor, példátlan út, amely azonban tökéletesen tükrözi az európai szellemet, és minden adott ahhoz, hogy más, nem uniós nemzetekkel is követhető legyen" - mondta.
A két ország között létrejött megállapodás európai premier, amelyet a régió más vezetői is nagy figyelemmel kísérnek. A projekt öt évre szól, és évente mintegy 160 millió eurójába kerül Olaszországnak. A központok kapacitása kezdetben ezer fő lesz, ami hosszú távon 3 ezerre nő.
(MTI nyomán)