Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel. /Folyamatosan frissülő cikk./
Zoom
Fotó: Mahmud Hams / AFP
Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.
A közszolgálati rádió híradása szerint hétfő reggelig nem sikerült elzárni a határkerítésen található réseket, s ezeken a nyílásokon folyamatosan utánpótláshoz jutnak az izraeli területen harcoló iszlamisták.
Emellett támadó alagutat fedeztek fel Kfar Aza és Beri kibuc területén, ahol szintén beszivároghattak az izraeli civileket lemészároló és az övezetbe elhurcoló terroristák.
A hadsereg egységei a katonai szóvivő szerint több száz gázai célpontot támadtak, másfél óránként indítják a fokozatosan egyre erősebb légitámadásokat a Hamász Gázai övezetben található célpontjai ellen.
Az izraeli haditengerészet is folyamatosan lő a tenger felől izraeli területre tartó fegyveres csoportokra. Ők elfogták Ali Ralit, a Hamász tengeri egységének vezetőjét.
A rádió jelentése szerint szombat reggel egyidőben nyolcvan helyen törte át a határt a térfigyelő rendszer felrobbantása után mintegy 800-1000 palesztin fegyveres.
A hadsereg reggeli közleménye szerint a leghevesebb harcok Beri kibucban zajlanak, ahol hetven terrorista hatolt be a településre, akik túszokkal elbarikádozták magukat.
Emellett összecsapások zajlanak Nirim kibucban, Nahal Óz, Nir Óz kibucban, ahol házanként haladtak a terroristák, feldúlták és felgyújtották az épületeket, s megölték és elhurcolták az ott élőket.
Tűzharc dúl az izraeli kommandósokkal Alumim, Gevim, Holit és Kfar Aza kibucban. A lakosság egy részét már kimenekítették, többeket tűzharc közepette, de vannak helyek, ahol az állandó tűzharc miatt még mindig a bunkerszobákban vannak bezárkózva szombat reggel óta.
A hadsereg célja a háború harmadik napján a Gázai övezet határkerítésének teljes helyreállítása, hogy ne érkezhessenek a terroristák utánpótlását biztosító egységek, valamint az izraeli területen lévő fegyveres csoportok felszámolása.
Iráni ENSZ-képviselet: Teheránnak nincs köze a támadáshoz
Legitimnek nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását hétfőn, az erről szóló közleményben azonban leszögezik: Teheránnak nincs köze a műveletekhez.
A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád szombaton indított támadását, mely "teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul".
"Ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek".
A képviselet részéről emellett leszögezték: az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni.
Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot - a többi között anyagilag is -, a szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték.
A támadásnak már több mint 700 izraeli és 400 palesztin halálos áldozata van, a sebesültek száma meghaladja a kétezret. Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő hajnalban azt közölte, a harcok jelenleg is folynak a Gázai övezet környékén.
Az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nalaha és a Hamászt irányító Iszmaíl Hanije júniusban Teheránba látogatott, ahol Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszterrel folytattak megbeszéléseket.
Megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését
Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését - jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn.
Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.
A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló terroristák.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere-tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.
A Hamász magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit.
Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.
Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint mintegy kétszázhatvan holttestet találtak a sivatagi technoparti helyszínén, amelyet körülvettek az iszlamista fegyveresek, s ahol a fiatalokat lemészárolták, vagy a Gázai övezetbe hurcolták.
A szombaton kezdődött vérengzésnek Izraelben immár több mint 700 halálos áldozata van.
Több légitársaság is felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait
Több nemzetközi légitársaság is felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait a Hamász fegyveres támadása során kialakult biztonsági helyzetre hivatkozva.
A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a Tel-Avivba induló közvetlen járatai felfüggesztését. A közvetlen járatok olyan nagyobb városokból indulnak, mint New York, Chicago, Washington és Miami.
A United közleménye szerint múlt szombat este és vasárnap reggel két közvetlen járatot is indítottak Izraelbe, de a légiforgalmat a körülmények megváltozásáig leállították.
A Delta képviselete is a járatok törléséről számolt be erre a hétre vonatkozóan.
A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines hétfőn felfüggesztette a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait az izraeli biztonsági helyzetre hivatkozva.
A hongkongi Cathay Pacific szintén felfüggesztette a Hongkong és Tel-Aviv közötti járatait, és további információkat ígért a menetrend szerinti következő, csütörtöki járatáról.
A dél-koreai Korean Air is törölte az Incshon és Tel-Aviv közötti hétfői járatát, továbbá közölte, hogy a járatok a jövőben rendhagyó módon fognak közlekedni.
ENSZ: már több mint 120 ezer belső menekültről tudni a Gázai övezetben
Már több mint 123 ezren menekültek el otthonaikból a Gázai övezetben a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadására adott izraeli válaszcsapások nyomán - közölte hétfőn az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).
Eddig mintegy 17 500 család keresett máshol menedéket az övezeten belül, a legtöbben félelemből, saját testi épségük vagy otthonuk lerombolása miatti aggodalmuk miatt menekültek el - derült ki a közleményből.
Az izraeli hadsereg az éjjel több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben. Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.
Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban
Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes település felett - közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn.
A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.
Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregbe, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.
Hangsúlyozta, hogy nincs hiány katonai felszerelésből és élelmiszerből, mindenkit el tudnak látni, bár néha késnek az újabb szállítmányok.
A szóvivő közölte, hogy hétfőtől a hadsereg védekezésből támadásba ment át.
A határon lévő huszonnégy izraeli településből tizenötöt már evakuáltak, és kedden folytatják a többi kiürítését is. A még ki nem telepített civilektől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Szderót kiürítését jelenleg nem tervezik. Hétfőn ott is tűzharc volt a városi uszodánál, öt palesztin fegyverest lőttek agyon.
Hagari elmondta, hogy hétfőn az izraeli kommandósok tűzharcban megöltek három terroristát a Saár Hanegev nevű településen. Beri kibucban is végeztek egy behatolóval, Holitban és Szufában öt palesztin merénylőt, Alumimban pedig négyet öltek meg.
Továbbra is több mint húsz helyen rés van a gázai határon. Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával.
Izrael a Gázai övezet "totális blokádját" jelentette be
Izrael elrendelte a Gázai övezet "totális blokádját" - jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.
"Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el" - közölte Galant. A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.
Joáv Galant a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította támadását az övezet melletti izraeli települések ellen.
Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja. "Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz" - tudatta Kac a közösségi médiában.
Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.
Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák.
Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült.
A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.
Nyolcszázra emelkedett a halálos áldozatok száma Izraelben
Nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben - jelentette a helyi közszolgálati rádió hétfőn.
A sebesültek száma az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 2 506, jelenleg is ápolnak 578 embert, akik közül 157-en életveszélyes és súlyos állapotban fekszenek különböző izraeli kórházakban.
Jichák Hercog államelnök hétfőn ellátogatott a Beér-Seván lévő Szoroka kórházban fekvő sérültekhez, és kijelentette, hogy "Izrael népe erős, és harcolni fog a győzelemig."
Ellentmondásos híreket közölt a Walla hírportál az esetleges fogolycsere-tárgyalásokról. Értesülésük szerint katari közvetítéssel Izraelben őrzött palesztin női foglyokért cserébe a Hamász szabadon bocsájtaná a Gázai övezetbe hurcolt izraeli nőket és gyermekeket, de egyelőre nincs nyoma az áttörésnek. Egy meg nem nevezett izraeli politikus cáfolta a hírt, szerinte "nincs tárgyalás" a Hamásszal.
Az izraeli biztonsági erők 41 körözött személyt tartóztattak le éjszakai és délelőtti razziákon Ciszjordániában, köztük a Hamász 29 ciszjordániai tagját. Az akció során fegyvereket és lőszereket foglaltak le.
Folytatódnak az összecsapások a Gázai övezet szomszédságában és a libanoni határnál
Izraelben hétfő délután is folytatódtak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a Hamász fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjaival - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.
A Gázai övezet melletti Szufa kibucban tűzpárbaj tört ki délután egy Izraelbe beszivárgó Hamász-csoport és izraeli katonák között. Nahal Óz kibuc átfésülése közben felszámoltak egy másik gázai fegyveres különítményt.
Zikim kibucba a Földközi-tenger felől hatoltak be hamászosok, velük is felvették a harcot az izraeli kommandósok. A térségből még nem evakuált civileket arra kérték, hogy zárkózzanak be otthonuk betonbunkerébe.
Az izraeli légierő másfél órás szünetekkel egyre erősebb légicsapásokat hajt végre a Hamász vélt gázai hadállásai ellen. Vadászgépekkel támadták a szervezet létesítményeit egyebek között a gázai al-Furkán és a Tel al-Hava negyedben, ahonnan számos akciót indítottak Izrael ellen. Megsemmisítették a gázai pénzügyminisztérium egyik központját is.
Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint harci helikopterekkel támadták Libanon területét, a libanoni al-Majadín hírportál szerint pedig több dél-libanoni települést lőttek, miután az ország északi határvidékénél megöltek több olyan terroristát, aki Libanonból szivárgott be.
A polgári védelem felszólította a libanoni határ melletti izraeli települések lakóit, hogy vonuljanak óvóhelyükre, illetve bezárkózva maradjanak ott, és legyen velük kommunikációs eszköz, élelmiszer és víz, matrac, takaró, gyógyszerek és egyéb szükséges felszerelések.
Sok külföldi életét vesztette, illetve eltűnt
Több tucatnyi külföldi vesztette életét, tűnt el, illetve hurcolták el a Hamász fegyveresei összehangolt hétvégi támadásuk során.
A legfrissebb adatok szerint nyolcszázra nőtt a Hamász halálos áldozatainak száma. Sokan közülük egy technofesztiválon vettek részt a sivatagban, közel a Gázai övezet határához, amikor a támadás történt.
Thaiföld eddig 12 halott, 9 sebesült és 11 fogságba esett állampolgáráról számolt be. Mintegy 30 ezer thaiföldi dolgozik Izraelben, főleg a mezőgazdaságban.
A bangkoki vezetés hétfőn közölte, hogy Jordániával, Egyiptommal és Malajziával együttműködve igyekszik elérni túszul ejtett állampolgárai szabadon engedését. Eddig hozzávetőleg 1400 thaiföldi jelentkezett evakuálásra, elsőként azonban a kilenc sebesültet fogják kimenekíteni Izraelből.
Nepál tel-avivi nagykövetsége az ország tíz állampolgárának halálát jelentette be. Mindegyikük Alumim kibucban dolgozott háztartási alkalmazottként. Négy nepáli megsebesült a palesztin rakétatámadásban, egynek pedig nyoma veszett.
Ukrajna tel-avivi nagykövetsége vasárnap azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár vesztette életét Izraelben.
A francia külügyminisztérium szintén vasárnap azt közölte, hogy egy francia nő meghalt a Hamász támadásában, hétfőn pedig egy újabb francia állampolgár haláláról számoltak be. Egy francia tisztségviselő szerint legkevesebb nyolc másik francia állampolgárt eltűntként tartanak számon.
Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint "tíznél több" brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.
A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.
Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.
A német külügyminisztérium közlése szerint több izraeli-német kettősállampolgár is van azok között, akiket elhurcoltak.
Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint kilenc amerikai állampolgár is a halálos áldozatok között van. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: valószínű, hogy további amerikai áldozatok is vannak. Hozzátette: meg nem erősített értesüléseik vannak arról, hogy a Hamász fogságába is kerültek amerikai állampolgárok.
Oroszország izraeli nagykövetsége hétfőn közölte, hogy legalább négy orosz állampolgárt eltűntként tartanak nyilván.
Kanada eddig egy halott és két eltűnt állampolgáráról számolt be.
Alicia Bárcena mexikói külügyminiszter beszámolója szerint a terroristák két mexikói állampolgárt raboltak el.
A brazil külügyminisztérium három eltűnt és egy sebesült állampolgáráról számolt be.
Paraguay szerint a latin-amerikai ország két állampolgárának veszett nyoma.
Panama és Írország egy-egy eltűnt állampolgáráról bír tudomással.
A Radio Zet lengyel rádió hétfőn Lodz városának zsidó közösségére hivatkozva egy a Hamász által elhurcolt izraeli-lengyel kettősállampolgárról számolt be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter eddig még nem tudta megerősíteni az értesülést.
Az ENSZ főtitkára megdöbbent a Gázai övezet "totális blokádjára" vonatkozó izraeli bejelentésen
Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, az ENSZ főtitkára egyúttal "mély megdöbbenését" fejezte ki hétfőn a Gázai övezet "totális blokádjára" vonatkozó izraeli bejelentés hallatán.
"Elismerve Izraelnek a biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmát, emlékeztetem Izraelt arra, hogy a katonai műveleteket a nemzetközi humanitárius jogot betartva kell végrehajtani" - jelentette ki újságírók előtt António Guterres, példa nélkül állónak nevezve az Izraelben és a palesztin területeken történt eseményeket.
"A polgári személyeket minden pillanatban tiszteletben kell tartani és óvni kell. Polgári létesítmények sohasem lehetnek célpontok" - hangoztatta, hozzátéve, hogy egészségügyi intézményeket, lakóházakat és iskolákat is eltaláltak izraeli rakéták a Gázai övezetben.
"Mélységesen megdöbbentett az a mai izraeli bejelentés, hogy Izrael totális blokád alá veszi a Gázai övezetet, semmi sem juthat be oda, sem áram, sem élelmiszer, sem fűtőanyag".
"A Gázai övezetben az ellenségeskedések előtt is rendkívül nehéz volt a humanitárius helyzet, ezentúl exponenciálisan fog romlani" - figyelmeztetett a világszervezet főtitkára. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "mozgósítsanak haladéktalanul humanitárius segélyeket". A főtitkár szerint egészségügyi felszerelésre, élelmiszerekre, más humanitárius javakra és személyzetre van szükség. Hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a segítség és a szállítmányok célba juttatását is.
António Guterres ismét a lehető leghatározottabban elítélte a Hamász Izrael elleni "aljas támadásait". "Elismerem a palesztin nép jogos panaszait. Semmi sem indokolhatja azonban eme terrorcselekményeket, a gyilkosságokat, csonkításokat és polgári személyek elrablását".
"Itt az ideje véget vetni a tömeggyilkosságok, a gyűlölet és a megosztottság ördögi körének" - jelentette ki az ENSZ-főtitkár, hangsúlyozva, hogy csak "a palesztinok és az izraeliek jogos óhajait egyaránt kielégítő", tárgyalásos, a kétállami megoldással egybehangzó béke hozhat hosszú távú stabilitást a térségnek.
Az EU felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára
Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára - jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.
"Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel" - írta az uniós biztos. Hozzátette, hogy "az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük".
"A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most" - írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.
Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkatban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.
Az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján a testület vezető szóvivője, Eric Mamer elmondta: "A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Hangsúlyozta: az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat "sem közvetlenül, sem közvetve" egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.
A palesztinoknak nyújtott uniós segély a palesztin lakosság humanitárius szükségleteinek finanszírozását támogatta, valamint a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, a vízügy, az energia és a gazdaságfejlesztés területén megvalósuló fejlesztési projektek költségeit fedezte.
Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben is tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve "ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre". A testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására.
A testület ezután összehangolja a tagállamokkal és a partnerekkel a szükséges nyomon követési intézkedéseket. Ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.
(MTI nyomán)
A korábbi hírfolyamok: