Ahhoz, hogy minél többen beadassák majd maguknak a koronavírus elleni védőoltást, ismertetni kell az emberekkel, miként hatnak az oltások, mi történik a szervezetükben a vakcina hatására - közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Zoom
Hamarosan érkezik a kínai oltás (fotó: sciencenews.org)
Szlávik János azt mondta: az influenza elleni oltás minden évben hasznos lenne, de csak a lakosság 20-25 százalékát sikerül beoltani. Az új technológiával készült koronavírus elleni vakcinák még inkább elbizonytalanítják az embereket, ezért be kell bizonyítani, hogy biztonságosak - hangsúlyozta.
Vélhetően sokan nem akarják majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával - jelezte az infektológus, aki emiatt jó hírnek nevezte, hogy a kezdeti eredmények alapján bizonyos oltóanyagok több mint 90 százalékos hatékonyságúak. Ez esetben ugyanis elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy ne alakuljon ki nagyobb járvány Magyarországon - tette hozzá.
Boldogkői Zsolt kötelezővé tenné az oltást
Mindenképp emberkísérletet végzünk, amikor vakcinát tesztelünk – erről Boldogkői Zsolt beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője az orosz és a kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, azokkal az a gond, hogy
nem várták meg a klinikai vizsgálat harmadik fázisát, ezért nem lehet tudni, hogy van-e mellékhatásuk, vagy hatásosak-e.
A molekuláris biológus hozzátette: az oroszok sem dobták korlátlanul piacra a vakcinát, ami olyan, mintha ez lenne a harmadik fázisa a vakcinának. Mint mondta, a kínai vakcinát más fertőzéseknél már használták korábban, annak akkor nem volt mellékhatása.
Boldogkői az oxfordi oltóanyaggal kapcsolatban - amiből szintén rendelt a kormány - elmondta, érdekes, hogy ha fél adagot adnak belőle, akkor 90 százalékban véd, ha rendes adagot, akkor pedig csak 60 százalékban.
A tanszékvezető szerint rengeteg vakcina áll majd rendelkezésre, miután Magyarország három vakcinát is lekötött.
Boldogkői meglátása szerint nem veszik az emberek annyira komolyan a koronavírus-járványt, mint kellene. Arról is szólt, hogy a lakosság minimum 60 százalékának be kellene oltatnia magát ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ezáltal pedig megállhatná a járvány.
Az MTA doktora kötelezővé tenné az oltást, de szerinte "nem ez lesz a helyzet".
Kapcsolódó: