Hétfőn írtunk arról, hogy a Tények.hu nyilvánosságra hozott egy 16 másodperces hangfelvételt, amelyen a portál szerint antiszemita kijelentéseket tesz Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.
A hangfelvételen egy telek eladásáról szóló vitában a kerület vezetője azt mondta:
Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?
Baranyi Facebook-oldalán reagált, bejegyzésében visszautasította az antiszemita vádakat, állítása szerint éppen ő volt az, aki kérdőre vonta a képviselőtársait az esetleges antiszemitizmusuk miatt.
A ferencvárosi polgármester állításaira a momentumos válaszolt, aki Facebook-oldalán azt írta: visszautasítják a polgármester állításait.
Leszögezte: az Új Pólus frakció tagjai semmilyen antiszemita kijelentést nem tettek az egyeztetés során, ők csupán az ellen emeltek szót, hogy alacsonynak tartják azt az árat, amelyet a befektető tett egy önkormányzati tulajdonban lévő telek megvásárlására.
"Baranyi Krisztina polgármester antiszemita kijelentéseit sem akkor, sem most nem tudjuk elfogadni. Értékközösséget továbbra sem tudunk vállalni azokkal a politikusokkal, akik akár nyilvánosság előtt, akár attól elrejtve más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket" – jelentette ki Jancsó.
A ferencvárosi momentumos, jobbikos, valamint párbeszédes képviselőket tömörítő frakció a kerület vezetőjét felszólította, hogy kérjen bocsánatot kijelentései miatt, valamint azért, mert állításuk szerint áthárította a felelősséget a képviselő-testület tagjaira.
Az aláírók:
  • Árva Péter (Párbeszéd)
  • Jancsó Andrea (Momentum)
  • Mátyás Ferenc (Momentum)
  • Szilágyi Zsolt (Jobbik)
  • Takács Krisztián (Momentum)
  • Takács Zoltán (Momentum)
Frissítés: "rohadt, szemét, zsidó" a TEV közleményében
Ugyanis a leginkább érintettek úgy érezték, meg kell szólalniuk, hogy közleményben mondhassák el, minek van helye, és minek nincs...
Nincs helye a közbeszédben az antiszemita toposzoknak
Aggodalommal vettük tudomásul, hogy egy IX. kerületi ingatlaneladás kapcsán kialakult vitában ismét előkerült az antiszemita kártya. A Tények.hu birtokába jutott hangfelvétel alapján Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester a következőket mondta egy online önkormányzati ülésen: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?”
A városvezető szerint a szóban forgó telek eladásáról a képviselőtestület már 2020 elején döntött, most viszont a polgármestert támogató politikai koalíció néhány tagja az értékesítés ellen foglalt állást.
Baranyi Krisztina a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy az ominózus mondat a több órás online vita végén hangzott el. „Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?” – fogalmaz. Egyúttal megjegyzi, hogy jogi eljárást indít a hazugságokat terjesztő sajtótermékekkel szemben.
A sajnálatosnak és károsnak tartjuk, hogy az utóbbi időszakban egyre több politikai, gazdasági természetű vitában a zsidóságot használják aduászként, sokszor taszító sztereotípiák és negatív karaktervonások kíséretében. Problémásnak tartjuk, hogy egy felelős közéleti szereplő nyilvános vitában ilyen meggondolatlan képzettársítást enged meg magának, függetlenül a politikai hovatartozásától és motivációitól. Valamennyi politikai és közéleti szereplőt önmérsékletre, higgadtságra szólítunk fel, és határozottan elítélünk minden antiszemita toposzok mögé bújtatott érvelést a közéleti vitákban.