Angliában összeszerelt készülék, így hamisítványnak nevezhető az Adolf Hitler telefonjaként értékesített ereklye, melyen keresztül a Führer a második világháború utolsó két évének parancsait osztogatta - állítja egy német szakértő.
Zoom
Frank Gnegel, a frankfurti kommunikációs múzeum igazgatója az árverést követő napon ezt közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitunggal: “Ez a készülék egyértelműen egy hamisítvány”. Emellett konstrukciós furcsaságokra is figyelmeztetett.
A piros telefon csaknem 200 ezer fontért kelt el, de az európai telefonos ereklyék szakértője azt állítja, hogy nem úgy néz ki, mint a Siemens & Halske által gyártott készülék prototípusa. “Nem ilyennek gyártották. Minden bizonnyal Angliában rakták így össze” – szögezte le.
Zoom
Zoom
A nem mindennapi történelmi ereklyét több mint 70 millió forintért vitte el - stílszerűen - egy telefonos licitáló az Alexander történelmi aukciós házból. A telefont egyébként "Hitler pusztításának mobil eszközének", "vélhetően minden idők legpusztítóbb fegyverének" nevezték, amely "milliókat küldött a halálba világszerte".
Tény, hogy ennél a telefonnál már csak Hitler zoknija és Göring gatyája lehetett szörnyűbb tömegpusztító fegyver...
(Híradó - FAZ - Express nyomán)
Kapcsolódó: