"Géppisztollyal támad a magyar Jézus-film - amiben talán egy kicsit sokszor hangzik el a zsidó szó" - írja az Index. Erre visszatérünk majd, előbb lássuk az ismertetőjük többi részét.
A napokban tartják az Ernelláék Farkaséknál és a Kút című magyar filmek bemutatóját, de most a semmiből feltűnt még egy hazai játékfilm: október 27-én kezdik vetíteni a P. S. O. - Apám nevében című, a bemutatkozó sajtóközlemény szerint "a Vatikánt is megjárt" produkciót. A film témája némiképp szokatlan a hazai filmes piacon: Jézus Krisztusról szól ugyanis.
Bár a film trailere alapján úgy tűnik, a főszereplő inkább Júdás lesz, akit Kálloy Molnár Péter játszik, aki utánozhatatlan hangon és arckifejezéssel tudja azt mondani, "A nevem Júdás, harmincöt éves vagyok. Zsidó." Az előzetesben egyébként kicsit aggasztó, mekkora hangsúlyt kapott, hogy Jézust a zsidók ölették meg; ilyesmivel már nagyobb sztár, Mel Gibson is kihúzta a gyufát a Passió idején, talán nem véletlenül.
A filmnek egyébként érdekes az alapötlete: mai korba átültetve mutatja be Júdás és Jézus történetét, azon gondolkodva, hogyan is nézne ki egy ilyen eseménysorozat a hírtévék, a közösségi média és az állig felfegyverzett kommandós osztagok korában.
"Római rendfenntartók léptek közbe, amikor zsidó fiatalok egy csoportja kukákat kezdett el gyújtogatni. Az összetűzés a Názáreti Jézus néven ismert férfi szónoklatához köthető" - olvassa be például a hírt egy riporter a fiktív JCH (Jewish Channel?) breaking news-műsorában. "A szenvedéstörténet politikai vonulatait górcső alá véve komoly kritikákat fogalmaz meg a jelen társadalmáról is", olvasható a filmről a közleményben.
A film rendezője, Roczó-Nagy Zoltán azt mondta, "A tesztvetítések során nagyon sok érzelmi impulzus érkezett visszajelzésként a nézőktől, mindenkit megérintett valamilyen formában. Elismerő tapsot, megbotránkozást, de leginkább döbbent csendet kaptunk a vetítések után. A visszajelzések legnagyobb része arról szólt, hogy a nézőknek fel kell dolgozniuk a látottakat."
A dokumentumfilm-rendezőként és a Budaörs Rádió ügyvezető igazgatójaként ismert Roczó-Nagy szerint ez a legnagyobb bók, amit kaphatott a filmmel kapcsolatban.
A rendező a film történetének kitalálásáról korábban azt mondta az Evangélikus.hu-nak: "Ferenc pápa egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy »szükségünk van farmernadrágos és tornacipős szentekre«. Sokat beszélgettünk arról, hogy ha ma jönne közénk Jézus, akkor mi történne. Vajon mennyire tűnne el ebben a nihilben, ami ma van? Az kezdett el foglalkoztatni, hogy a jelen díszletvilágában jelenítsük meg a passiótörténetet, mégpedig úgy, hogy közben az evangéliumhoz hűek maradjunk."
Ahogy a közlemény fogalmaz, a produkciót magyarországi filmterjesztők "nem vállalták fel", így a gyártó Hunicom Stúdió saját terjesztésben mutatja be a filmet. Hogy melyik mozikban lehet majd megnézni, az egyelőre még kérdéses, de az már most leszögezték a készítők, hogy kevés előadásra kell készülni, úgyhogy akit érdekel az Apám nevében, annak résen kell lennie.
Az alkotók sajtóközleménye:
Lecsapott a magyar Jézus-filmre a Parlux Entertainment
Advent első hétvégéjétől a mozikban a #JÉZUS - APÁM NEVÉBEN
A PARLUX Entertainment filmforgalmazó viszi a mozikba a magyar passiófilmet, mely új címet is kap: "#Jézus - Apám nevében". Az eddig kisszámú vetítéssel tervezett Jézus-film forgalmazásáról állapodott meg a PARLUX Entertainment a gyártó Hunicom Stúdióval, így várhatóan több moziban és a multiplexekben is látható lesz az alkotás.
A forgalmazó komoly potenciált lát a modern díszletek között játszódó Jézus történetben, ezért egy hónappal a tervezett bemutató előtt is kész volt átvenni a film forgalmazási jogait.
“Bár a bemutatást tekintve előrehaladott készültségi fokon tudjuk átadni a filmet Gulyás Balázséknak, de örömmel mondtam igent a PARLUX megkeresésére. - mondta el Roczó-Nagy Zoltán, a Hunicom Stúdió ügyvezetője. - Én a csapatmunkában hiszek, és egy neves forgalmazó nagyon sokat tud majd hozzátenni a produkcióhoz. Bár a film bemutatója így egy hónappal később lesz, bízom abban, hogy a PARLUX csapatának sokéves tudásával még nagyobb közönséget tudunk majd a mozikba invitálni”.
A film magyarországi bemutatója 2016. november 24-re változott. Ennek szükségességéről Gulyás Balázs, a PARLUX Entertainment ügyvezetője elmondta: „Szeretnénk ennek az igazán értékes, magánfinanszírozásban elkészült alkotásnak rangjához méltó, kidolgozott kampányt biztosítani. A téma különösen kedves a szívemnek, így igyekszünk a lehető legtöbb filmrajongóhoz eljuttatni a magyar Jézus-filmet advent első hétvégéjére, mely egyúttal elnyerte végleges címét is: „#Jézus – Apám nevében” néven kerül a magyar mozikba.”
És most térjünk vissza a Zsindex fajtabéliekkel kapcsolatos megjegyzéseihez.
Szerintük "kicsit aggasztó, mekkora hangsúlyt kapott, hogy Jézust a zsidók ölették meg". Mert vajon mégis kik ölették meg a zsidó szerkesztőség szerint, ha nem az ő őseik? Talán a magyarok, két migránscsecsemő elfogyasztása és Bodnár Dániel naponta megismételt Dunába lövése között?
Vagy el kellene hallgatni a történelmi hátteret, csak mert az számukra kellemetlen? Sem újdonság, sem meglepő nem lenne a zsidó történelemhamisítás és a kettős mércével mért "származás-megállapítás" esetén. Rákosi ugyebár nem is zsidó, vagy legalábbis nem úgy, de aki Nobel-díjas, az bezzeg nagyon is... (De persze ha megint kitörne valami patkánylázadás, egyből zsidó hős lenne Rosenfeld elvtárs, a magyar antiszemitizmus elleni küzdelem élharcosa.)
Végül is a mai liberális polkorrektség-hullámot és a vele kéz a kézben haladó zsidó kulturális- és véleményterrort tekintve nem is lenne oly meglepő. De akkor vajon miként kellene zsidók szerepeltetése nélkül bemutatni, kik és hogyan ölették meg Jézust? Ez valószínűleg csak akkor fog kiderülni, amikor a holocáfolási törvény mintájára megalkottatják és elfogadtatják a Fidesszel a "történelmi zsidóhibáztatást" szigorúan tiltó jogszabályt, addig is csak sejtéseink lehetnek. Eddig így oldották meg a hasonló feladatokat (képek forrása: Index és 444):
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Feltételezhető, hogy a rabbik ennél tiszteletteljesebb megoldást követelnének, mégiscsak zsidókról, nem pedig holmi disznóképű goj rendőrökről van szó, de ez már a szebb jövő zenéje.
Addig is itt van a másik probléma. Nem csak az derül ki a filmből, hogy a zsidók ölették meg Jézust, hanem a zsidó szó is túl sokszor hangzik el, amint azt már az első mondatukban szóvá tették. Ezt egyszerűen ki lehetne sípolni, de mivel az túl feltűnően árulkodna a brutális cenzúráról, finomabb eljáráshoz kellene folyamodni.
Például az eddig már jól bevált módszerekkel öncenzúrára késztetni az alkotókat a jövőben, hogy ne használják túl sokszor a zsidó szót.
De mennyi az a túl sok? Ugyanaz az előzetes áll rendelkezésünkre, mint a zsindexeseknek, ők is ezt ágyazták be a honlapjukon, és a cikkük szerint ez alapján állapították meg a fenti kifogásokat. Meg lehet számolni, hányszor hangzik el benne a zsidó szó.
Mi kettőt számoltunk, Önök? Ez valóban annyira sok, hogy joggal állapítható meg: fennáll az antiszemitizmus veszélye...
De ha nem, az se baj, a lényeg, hogy ők, a mindenben ellenséget keresők (és - saját maguknak köszönhetően - rendszerint találók is, de ez már egy másik téma) megint azt érezzék, hogy zsidózás van, őket üldözik, bűnbakká teszik, következésképpen ki akarják megint irtani stb. - jól ismerjük már a mesét.
És ahogy lenni szokott, a gettószagú agitátorok ismét átmennek önmaguk paródiájába. Mivel az előzetesben a fenti érzés eléréséhez szánalmasan kevésszer hangzik el, amit ők annyira szeretnének, a végére egyszerűen beteszik az alábbi vágást, hogy a holokausztextázisra vágyó, üldözési mániás, magyargyűlölő olvasóik addig hallgassák, amíg bele nem hülyülnek - még jobban...
Ennyit tehát Júdás örököseiről. Az pedig, hogy milyenre sikerült maga a film, hamarosan kiderül, november végén kerül a mozikba - ha kerül.
Zoom
(Kuruc.info)