Valaki egy árverésen 5500 dollárt, vagyis közel másfél millió forintot fizetett Adolf Hitler használt alsónadrágjáért – írja az International Business Times.
A gatya, amelyen a Führer monogramja is megtalálható, egy csíkos fehér lenvászon boxer. Az aukciós oldalon olvasható leírása szerint „meglepően nagy”, 99 centiméter a derékbősége és 48 centi hosszú.
Zoom
A másfél millió forintos alsónemű (Fotók: Alexander Historical Auctions)
Zoom
Ez azért nem meglepő, mert Hitler a lehető legbővebb ruhákat preferálta – hivatkozik az oldal a Führer inasa, Karl Wilhelm Krause korabeli beszámolóira.
Hitler a Parkhotel Graz nevű osztrák luxushotelben szállt meg 1938 áprilisában, egy hónappal az ország harmadik birodalomhoz való csatlakozása után. Állítólag elküldte a boxert a mosodába, de aztán elfelejtették felvenni, így hátramaradt, és egészen addig a hoteltulajdonos család birtokában maradt, amíg az akkori tulaj unokája később el nem adta az aukciós háznak.
Zoom
A vásárlóról nem árult el részleteket az Alexander Historical Auctions, csak annyit tudni róla, hogy amerikai. Az aukciós ház vezetője ugyanakkor biztosította az emiatt aggódókat, hogy az illető nem "neonáci".
Zoom
Az Alexander Historical Auctions nevű aukciós ház még szeptember 14-én, a marylandi Chesapeake Cityben tartotta a nemzetiszocialistaereklye-vásárt, ahol a gatya elkelt, de néhány további Hitler-relikvia is új tulajdonosra talált:
  • a Mein Kampf egy aláírt példánya 13 ezer dollárért;
  • a zsebkendője 1400 dollárért;
  • a koktélpohara 950 dollárért;
  • a monogramját viselő zokni 750 dollárért;
  • a homárvillája (ez evőeszköz, nem épület) pedig 1200 dollárért.
Tavaly egyébként Hermann Göring alsónadrágja kelt el (igaz, szerény 930 ezer forintnyi euróért), Hitler nadrágja, kabátja és órája mellett.
(Index - Business Times nyomán)
Kapcsolódó: